Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı...


Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muhaberesi olarak da adlandırılan Büyük Taarruz, Kütahya’ya bağlı Dumlupınar’da 30 Ağustos 1922 tarihinde Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan bu savaşın sonucunda Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilmiş ve 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan ordusunun işgalinden kurtarılmıştır.  


Tarihimiz aynı Başkomutanlık Meydan Muharebesinde olduğu gibi pek çok şanlı zafer ile doludur. Özellikle yakın tarihimiz de gerçekleşen ve Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı milli mücadelemiz, Kurtuluş Savaşımızın her anı destansı bir mücadeledir.
Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili bir yazı yazmak için bilgisayarımın başına oturduğumda aklıma geçtiğimiz sene AKUT’un davetlisi olarak yaptığımız Metristepe Şehitlerini Anma Yürüyüşü geldi.





Büyük Önderimiz Atatürk’ün ifadesiyle “Milletin makûs talihinin yenildiği yer.” Olan Metristepe’de İstiklal Savaşımızın en çetin mücadelelerinden biri olan İnönü savaşları gerçekleşmiştir.

Geçtiğimiz sene, 10 Ocak 2016 tarihinde AKUT’un davetlisi olarak Coats Türkiye çalışanları ile birlikte Bursa’dan Bozüyük’e doğru hareket ettik. Programımız, AKUT Bozüyük merkezinde buluşmak ve buradan araçlarımız ile yürüyüşümüzün başlayacağı Nanedere mevkiine ulaşmaktı.





Türk Bayrakları ile bezenmiş kalabalık bir gurup ile AKUT liderliğinde yaklaşık 8 kilometre yürüdükten sonra Metristepe Şehitliğine vardık. İnönü savaşlarında şehit olan kahraman Türk askerlerinin anılarını yaşatmak amacıyla yapılan Muhteşem Metristepe Anıtı gurur verici ve muhteşem görüntüsü ile bizleri fazlasıyla gururlandırmıştı.






Anıtta şehitlerimiz için yaptığımız saygı duruşundan sonra topluca okuduğumuz İstiklal Marşımızı bugün bile hatırladıkça tüylerim diken diken olur. Dalgalanan onlarca Türk bayrağının altında her yer kırmızı ve beyaz.





O gün İstiklal Marşımızı büyük bir gurur ve onur ile haykırarak okumuştum. Bu vesile ile başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önderimiz Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi saygı ve sevgi ile anıyoruz. Onlar o gün o mücadeleyi yapmasalar bizler bugün kim bilir ne halde olurduk?

Hakkı Şenkeser

Yorumlar