Dikey Dünyam


Benim Dikey Dünyam bir motivasyon yazısı sevgili dostlarım. Beni tanıyanlar ya da yazılarımı okumuş olanlar bu yazının başlığını okuduktan sonra “Benim Dikey Dünyam” derken dağlardan bahsedeceğimi düşünmüş olabilirler. Dağlar ya da dağcılığın hayatımda ki pek çok ilerleme ve hedef için bana ilham kaynağı olduğu doğrudur. Ama bu yazımın ana konusu, her ne kadar benim için bir rol model olsa da dağlar olmayacak.


Hayatta hepimizin bir ya da bir den fazla maddi, manevi bir beklenti içerisin de olduğumuz isteklerimiz ve hedeflerimiz vardır. Bu istekler ya da hedefler, kariyer yapmak, çok para kazanmak, iş kurmak, kişisel gelişim, üniversite okumak, ev almak, evlenmek, çocuk sahibi olmak, sağlıklı yaşamak, uzun yaşamak, kötü alışkanlıklardan kurtulmak, alanın da ya da farklı bir konuda uzmanlaşmak gibi pek çok hedef olabilir.


Birbirinden farklı beklentiler içeren bu hedeflerin farklı amaçları da olsa birkaç ortak noktaları da mevcut. Motivasyon, etkili çalışmak, istemek ve sabır gibi.

Konunun detayına girmeden önce bana hem bu yazı hem de hayatımda ki ulaşmayı hedeflediğim, hedeflerim için de ilham kaynağı olan yazımın başlığı ile ilgili birkaç cümle yazmak istiyorum.

Benim Dikey Dünyam, orijinali “my vertical world” olan Polonyalı efsane Himalaya dağcılarından ve yeryüzünde sayıları 14 tane olan ve tamamı Asya Kıtasında ve Himalayalar dağ silsilesinde yer alan 8000 metrenin üzerinde ki dağların tamamına çıkan dağcı Jerzy Kukuczka’nın kitabının ismidir.

(Jerzy Kukuczka, DoğumTarihi, 24 Mart 1948 Polonya, ÖlümTarihi, 24 Ekim 1989 Himalayalar da Lhotse dağı tırmanışı sırasında.)



Neden Benim Dikey Dünyam?

Öncelikle bana hedefime ulaşmam için devamlı başımı yukarıda tutmam gerektiğini hatırlattığı için.  Motivasyon kaynağım olduğu için ve hedefime ulaşmak için çok çalışmam gerektiğini bunun yanında sabırlı olmamı da hatırlattığı için. Sanırım bu maddeleri tek bir başlık altında topla ve özetle derseniz tek bir kelime ile özetler ve motivasyon için derdim.
Peki, nedir bu motivasyon ve biz insanlar neden motivasyona ihtiyaç duyarız?


Motivasyon kelimesi Latince movere “harekete geçmek” sözcüğünden ortaya çıkmış bir kelimedir ve bir işi yapmak için içimizde duyduğumuz güçlü istek arzusu olarak da tanımlanabilir.  En basit tabiriyle “bir şeyleri yapabilme arzusu, sizi harekete geçiren şeydir”
Motivasyon aslında sık birlikte kullanıldıklarından olsa gerek moral ile de karıştırılmaktadır. Aslında birbirlerinden farklı kelimelerdir. Motivasyon bizi harekete geçiren güç iken moral daha çok o an ki ruhsal durumumuz ile ilgilidir. Ama her ne kadar kelime anlamları farklı da olsa kesinlikle birbirlerini tamamlayan iki kelimedir ve birbirlerine kesinlikle ihtiyaçları vardır. Biri olmadan bir diğerinin varlığı eksik ise hedefinize ulaşabilmeniz çok mümkün olmayacaktır


Motivasyonun tanımını kısaca yaptık. Peki, neden biz insanlar motivasyona ihtiyaç duyarız?
Tabii ki ihtiyaçlarımız için. Biz insanlar daima hayatımızın her döneminde, çocukluktan yaşlılık dönemi de dâhil olmak üzere motivasyona ihtiyaç duyarız. Bunun en temel sebebi de ihtiyaçlarımızdır. Yazımızın başında da yazdığımız gibi her birimizin hayattan farklı beklenti ve istekleri yani ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçların her biri de hedefleri ortaya çıkarır. Zaten bu istek, ihtiyaç ve hedefler olmasaydı zaten yaşamanın da bir amacı olmazdı.

Motivasyon daha doğduğumuzda ailemizde başlar, okul hayatımızda ve iş hayatımız boyunca ölünceye kadar devam eder. Topluma mal olmuş bir kavram olan motivasyon doğru kullanıldığın da tüm insanlığın faydasına olacaktır. Motivasyonun eksikliği kadar fazlalığı da bazı sıkıntılara yol açabilmektedir. Aşırı hırs, kavga, stres, çekişmeler olası yan etkileridir.

Evet, arkadaşlar aslında motivasyon konusu üzerine sayfalar dolusu yazılacak, ciltler dolusu kitap okunulacak ve araştırma yapılabilecek bir konu. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hepimiz hayatımızın her dönemin de fazlasıyla motivasyona ihtiyaç duyuyoruz. Kimimiz oluyor kimimiz olamıyoruz. Ama bir şekilde birileri tarafından motive edilme ihtiyacı duyuyoruz.

Yazımın son sözü de motivasyon ihtiyacı üzerine olsun. Ailesi ve çocukları olan ya da olacak arkadaşlarıma sesleniyorum. Unutmayın ki siz nasıl yöneticiniz, işvereniniz, koçunuz ya da antrenörünüz tarafından motive edilmeye ihtiyaç duyuyorsanız, çocuklarınız da sizin motivasyonunuza ihtiyaç duyuyor.

Bir sonra ki yazım da görüşmek üzere hoşça kalın.


Hakkı Şenkeser

Yorumlar