Keles Gököz Göleti ve Maremşah Yaylası.


Gököz göleti ve Maremşah yaylası, yaylaları ve doğal güzellikleri ile meşhur Bursa’nın Keles ilçesinin daha önce gitmediğim ama adını birçok kez duyduğum Keles ilçesinin yine doğa harikası bölgelerinden bir tanesi.



Bursa şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre, Keles ilçe merkezine ise 6,5 kilometre mesafede bulunan Gököz köyü sınırları içerisinde bulunan Gököz göleti aslında tarımsal sulama için yapılmış yapay bir gölet.

Yapay bir sulama göletinin,  böylesine doğa harikası bir cazibe merkezi haline gelmesinin en büyük sebebi ise tam karşısındaki muhteşem Uludağ manzarası ve çam ormanları arasındaki yemyeşil vadileri ile geniş  Maremşah yaylası olsa gerek.





Göletin hemen yanı başında bir girişimci tarafından hizmete hizmete açılmış olan Gököz natürel park doğal ve sağlıklı yaşam tesisi,  hafta içerisinde bizim de misafir olduğumuz, konuklarını güler yüzlü çalışanları ile misafir eden ve kırsal turizmin imkânlarını sunarak bölgenin tanıtımına da katkı sağlamakta.

Göletin bulunduğu Gököz köyü, Bursa Keles karayolunun 49. kilometresinde, yolun sağ yamacına kurulmuş küçük bir köydür. Aynı zamanda ünlü ses sanatçısı Müzeyyen Senar’ın doğduğu köy olarak da bilinir. Bir Yörük köyü olan Gököz de halen 124 kişinin yaşadığı ve köyde yaşayanların büyük bir kısmının 50 yaş ve üzerinde olduğu söyleniyor.


 Köyde yaşayanların çoğu geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlarken, bir kısmı da aynı zamanda Keles ve Harmanalan'daki bazı resmi kurumlarda çalışıyor. Özellikle çilek ve kiraz yetiştiriciliği, köyün ekonomik anlamda en önemli geçim kaynağıdır. 

Köyün tarihçesi ve Maremşah yaylasının isminin nereden geldiği konusunda ise yeterince bilgiye ulaşamadım. Köy ile ilgili ulaşabildiğim sınırlı bilgilerde ise, köyün kuruluşu ile ilgili kesin bir tarih olmasa da, bölgedeki en eski yerleşim birimlerinden biri olduğu kabul edildiği ve 1530 tarihli Osmanlı muhasebe kayıtlarında "Kite" (bugünkü Ürünlü) kazasına kayıtlı olduğu yazıyor. Bir dönem Orhaneli’ye de bağlı bulunan köy, 5 kilometre güneyindeki Keles'in 1953 yılında ilçe olmasıyla buraya bağlanmış.


Bölge, gölet de bol miktarda sazan balığı bulunması sebebi ile amatör olta balıkçılığı meraklılarının ve doğa fotoğrafçılığı ile uğraşanların uğrak yeri olmuş. 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın.

Hakkı Şenkeser.




Yorumlar