5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Kürekli Şelalesi Çöp Toplama Etkinliği,


Bildiğiniz üzere bugün dünya çevre günü. Bende bugünkü yazımda farkındalık sağlamak adına bu konu hakkında birkaç satır bir şeyler yazmak istedim.



Bildiğiniz gibi dağcılık faaliyetleri dışında bir yandan da, “ Koşarak yardım edebileceğim bu kadar fazla insan varken, neden sadece kendim için koşayım ki !” diyerek yardımseverlik koşuları yapıyorum. Adım Adım gönüllüsü olarak, ülkemizin güzide Sivil Toplum Kuruluşları için yaptığımız bu yardımseverlik koşularında, sadece şikâyet etmeyip bir yandan toplumsal farkındalık yaratmaya çalışırken bir yandan da desteklediğimiz sivil toplum kuruluşunun gönüllü elçisi olarak toplumu rahatsız eden sorunları çözmek ve değiştirmek için mücadele ediyoruz. İlerleyen günlerde hem Adım Adım hem de Yardımseverlik Koşuları hakkında sizler ile çok daha detaylı paylaşımlarda bulunacağım.


Bursa Büyükşehir Belediyesinin ve Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliğinin destekleri ile Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Kürekli Şelalesinde yapılacak çöp toplama etkinliği için, “Adımlarım bu seferde çevre için olsun.” Diyerek, diğer çevreci, gönüllü dağcı arkadaşlar ile birlikte B.B.Belediyesinin tahsis ettiği araçlar ile Kürekli Şelalesine doğru yola çıktık.

Etkinliğimiz ile ilgili detayları, sizler ile paylaşmadan önce kısaca Dünya Çevre Gününün tarihçesinden bahsetmek istiyorum.


Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul etmiştir. O günden bu yana tüm dünyada ve ülkemizde Dünya Çevre Günü farklı etkinlikler ile kutlanmakta ve farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır.

Peki, neden çevreyi korumamız gerektiğini tüm böylesine anlamlı günlerde olduğu gibi sadece 5 Haziranda hatırlıyoruz?

Bizimde, Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında çöp toplamak için gittiğimiz Kürekli şelalesine Bursa'dan ulaşmak için iki ayrı yol kullanılır. Birincisi Hamamlıkızık Köyü sınırları içinde bulunan Kent Ormanı içinden. İkincisi de, Derekızık ve Saitabat Köyleri arasında bulunan toprak yoldur. Kürekli dere Uludağ'da eski volfram madeninin doğusundan 1850 metre rakımdan akmaya başlar. Aynı adı taşıyan kanyon boyunca akan sular sarp arazi nedeniyle birçok yerde irili ufaklı şelale meydana getirir. Kürekli şelalesi yaklaşık 80 metre yükseklikten dökülen Uludağ’ın görülmeye değer şelalelerinden bir tanesidir.




Şelalenin hem Bursa şehir merkezine çok yakın olması hem de orman içerisinden dere boyunca tatlı bir eğimde ilerleyerek ulaştığınız kolay bir yürüyüş parkuruna sahip olması sebebi ile hem günü birlik hafta sonu piknikçilerinin hem de doğa yürüyüşü gruplarının sık geldiği yürüyüş parkurlarından bir tanesidir.

Maalesef böyle kolay ulaşılabilir olması, şelaleyi doğa düşmanı insanlara karşı açık ve savunmasız hale getiriyor. 




Üzülerek kullandığım, “doğa düşmanı insan” kavramı gördüğüm manzara karşısındaki en hafif tabir olsa gerek. Çünkü şelaleye ulaşmak için tercih ettiğimiz ikinci yoldan yani Saitabat köy yolundan itibaren Kent ormanı girişine kadar çöpleri toplayarak indiğimiz yol boyunca korkunç görüntüler ile karşılaştık. Her yer naylon çöp torbası, evsel atıklar, plastik ve cam içecek şişeleri ve diğer çöp atıkları ile dolu. Nasıl bir insan bıraktığı ya da kırdığı cam şişeye ait cam kırıklarının yazın yansıma ile orman yangınlarına sebep olacağını bilemez! Nasıl bir insan bıraktığı bu atıkların orman doğal hayatına zarar verdiğinin farkında olamaz!




Kendimde doğa yürüyüşleri yaptığım için, dağcılık kulüpleri ile yürüyen doğa yürüyüşçülerinin doğaya böylesine zarar vermeyeceklerine eminim. Zaten grup içinde birisi böyle bir eyleme kalkıştığında hem grup lideri hem de diğer yürüyüşçüler tarafından uyarılır. En basit tabiri ile gurupta sigara içen birisi var ise asla yürürken içmez ve izmaritini doğaya atmayıp cebinde geldiği yere yani şehre geri götürür.




Peki, böylesine hoyratça çöpleri buraya bırakan kimler? Tabiî ki günü birlik piknikçiler. Maalesef, gerek çoluk çocuğu yani ailesi ile birlikte gelmiş olsun gerekse arkadaş gurubu ile gelen piknikçiler olsun, birlikte geçirdikleri güzel bir günün sonunda çöplerini böylesine kontrolsüzce çevreye saçıyorlar. Bunu yaparken yanlarında getirdikleri çocuklarına da kötü örnek oluyorlar.

Çöpleri toplayarak indiğimiz yol boyunca yine birçok piknikçi ile karşılaştık. Elimde dolu çöp poşeti ve eldivenlerim ile üşenmeden selam vererek yanlarına gittim ve burada ne yaptığımızı anlattım. Konuşmamın sonunda da buradan ayrılırken çöplerini toplamalarını kendilerinden rica ettim. Her konuştuğum kişi çevrenin pisliğinden rahatsız, ilgililerin bir şey yapmadığından şikâyetçi!

Arkadaş, senin pisliğini, çöpünü bu dağ başında da belediyemi toplayacak?


Ama şikâyet eden bu insanların çoğu etraflarında çöpler olduğu halde piknik yapmaya devam ediyor ve sadece ŞİKÂYET ediyor. Düzeltmek için hiçbir gayret göstermediği gibi kendi çöpünü de bırakarak doğa katliamına katkıda bulunuyor. (Burada, çevreye duyarlı ve çöpünü doğaya bırakmayan piknikçi aile ve arkadaşlarımızı tenzih ederim.)

Ne kadar üzücü, ne kadar vahim değimli?

Adım Adım Bursa grubu ile yaptığımız etkinliklerin duyurusunda da sık kullandığım gibi;
“Bir'ken çok olmak, çok'ken arkadaş olmak ve sonuç da aynı tutkunun peşinde koşan bir yaşam şeklinin parçası olmak!”

Ne olur doğaya, çevre katliamına seyirci olmayalım. Sadece şikâyet etmeyelim. Düzeltmek için de gayret gösterelim. Hem çocuklarımıza hem topluma karşı örnek birey olalım.

Son olarak, bugün yaptığımız çöp toplama etkinliğine verdiği destekten ötürü, Bursa Büyükşehir Belediyesine ve TDF İl Temsilciliğine. Duyuru için TDF İl Temsilcimiz Nazif Makas hocamıza, Kulüp olarak böylesine anlamlı bir etkinliğe katılarak destek veren Yeşil Bursa Dağcılık Kulübüne ve başkanı Kadir Soyaltın’a. Grubumuza liderlik ve rehberlik yapan,birlikte ulaşılması zor noktalara kadar inerek çöp topladığımız B.B.Belediyesinden Faruk Kurt’a, sabit hat kurarak ulaşılması zor noktalara iple inerek çöp toplayan Sema Kızılaslan'a, çektiği fotoğraflarından alıntı yaptığım Feridun Pulurlu'ya ve o gün bizimle yürüyerek çöp toplayan tüm gönüllü dağcı dostlarıma teşekkür ederim.


Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

Hakkı Şenkeser.

Yorumlar