Doğa Yürüyüşü Nedir?


Bir önceki yazımda, dağcılık ve dağcılığa nasıl başladığım ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bu yazımda da yine dağcılığın içerisinde olan ve halk arasında trekking ve hiking olarak da telaffuz edilen doğa yürüyüşlerinden bahsedeceğim. Dağcılık Nedir? Konulu yazımı okumak isterseniz;

http://hakkisenkeser.blogspot.com.tr/2017/05/dagciliknedir-dagclksporu-ile-tansmam.html



Aslında hem trekking hem de hiking, temelde doğada olmak gibi ortak noktaları olsa da birbirinden farklı kavramlar. Fakat Türkiye’de bu iki kelimenin birbirlerinin yerine ve yanlış kullanılmasının sebebi Türkçe çeviririlerinin aynı yani, doğa yürüyüşü olması.

Peki, Doğa Yürüyüşü Nedir?

Doğa yürüyüşü, adından da anlaşılacağı gibi doğada yapılan hafif tempolu sportif bir yürüyüş faaliyetidir. Herhangi bir teknik beceri gerektirmeyen ve kısa bir bilgilendirme ve birkaç temel donanım ile yürümeyi ve doğayı seven her yaşta herkesin kolaylıkla yapabileceği doğa yürüyüşünün sağlık açısından da pek çok faydası vardır.




Benim ilk doğa yürüyüşüm, ilk dağcılık ve zirve tırmanışı etkinliğim olan Uludağ zirve tırmanışı sonrası katıldığım Orhaneli Sadağı Kanyonu doğa yürüyüşü olmuştu. Daha sonra pek çok kez yürüyüş için gittiğim Sadağı kanyonu, Bursa’ya 60 kilometre mesafedeki Orhaneli ilçesi sınırlarında bulunur. Sadağı Köyünün hemen dışında su bendinin hemen ardından başlayan yürüyüşümüze, yükseklikleri yer yer 50-60 metreyi bulan yüksek kaya bloklarından oluşmuş derin vadi içerisinden akan Sadağı deresi boyunca kimi zaman sonradan yapılan ahşap köprüler üzerinden kimi zaman da taşlar üzerinden ve sığ su geçişleri yaparak devam etmiştik. Sadağı kanyonu ile ilgili daha sonra sizlere daha detaylı bir yazı yazmayı düşünüyorum.


Şimdi tekrar trekking ve hiking’e dönecek olursak. Yukarıda da yazdığımız gibi bu iki kelime birbirleri ile her iki etkinliğinde doğada yapılıyor olması sebebi ile sık sık karıştırılmakta ve her ikisi de doğa yürüyüşü olarak kullanılmaktadır. Detaya girmeden önce daha önce okuduğum ve severek kullandığım her iki etkinliği birbirinden kolayca ayırt etmenizi sağlayacak bir alıntı yapmak istiyorum.

Hiking’ciler evlere, trekking’ciler çadıra!

Peki, Hiking Nedir?

Günübirlik yapılan doğa yürüyüşüdür. Daha önceden planlanmış ve belirlenmiş parkurlar üzerinde farklı zorluk derecelerinde yürüyerek yapılan hiking’in asıl amacı şehir hayatının stresinden uzaklaşmak ve doğada vakit geçirmektir. Genellikle ormanlar, vadiler ve tepeler gibi doğal güzellikler arasında çoğunlukla önceden belirlenmiş patikaları takip ederek yapılır. Özetle günübirlik doğa yürüyüşü, hiking yapanlar, yürüyüş parkurunu tamamladıktan sonra evlerine dönerler.


Trekking Nedir?

Yukarıda da yazdığımız ve “Hiking’ciler evlere, trekking’ciler çadıra!” Diyerek özetlediğimiz trekking’in hiking’den en büyük farkı, günü birlik doğa yürüyüşü yapanlar akşam evlerine dönerler iken trekking yapanlar gece çadır kurarak doğa ya da dağ yürüyüşlerine ertesi gün kaldıkları yerden devam ederler. Trekking parkuru hiking parkurundan daha uzun genelde zorluk derecesi daha yüksektir.


Peki, Nedir Bu Zorluk Derecesi?

Zorluk derecesi, doğa yürüyüşü etkinlik duyurularında sık kullanılan bir terimdir ve yürünecek parkurun ne kadar zor olduğunu ifade eder. Doğa yürüyüşüne katılacak kişiler bu zorluk derecelerine bakarak, kondisyonlarına ve ekipmanlarının yeterliliklerini göz önünde bulundurarak etkinliklere katılıp katılmayacaklarına karar vermelidirler. Özellikle doğa yürüyüşlerine yeni başlayacak olanlar ilk olarak bir hekimden tavsiye alıp sağlık kontrollerini de yaptırdıktan sonra bu zorluk derecelerini iyice öğrenmeli ve derece olarak en düşük olandan başlamalıdır.

Zorluk dereceleri ile ilgili gerek web de gerekse dağcılık kulüplerinin yayınladığı etkinlik duyurularında 1 den 5’e ya da 1 den 6’ya kadar derecelendirmeler olsa da genelde aralarındaki farklar çok ufaktır.
Bende burada referans olarak, Adnan Menderes Üniversitesi web sitesinden bir alıntı yaparak bu zorluk derecelerini sizler ile paylaşıyorum.

http://etkinlik.adu.edu.tr/trekking/generalinformation.asp?p=3

1 den 6 ya kadar sınıflandırılmış zorluk dereceleri vardır: 

Zorluk Derecesi 1: Yürüyüş eğimi azdır. Yükselme yani çıkış çok az yapılmaktadır. Çıkışlar 100 metreyi geçmez. Patikalar geniştir. Toplam yürüyüş süresi 2 saati geçmez. Yürüyüşlere yeni başlayanlar ve sağlık problemleri olmayan herkes katılabilir. 


Zorluk Derecesi 2: Yürüyüş eğimi azdır. Toplamda 300 metreyi geçmeyen hafif çıkışlar içerir. Zorluk derecesi 1 olan parkurlardan farkı genelde süresidir. Toplam yürüyüş süresi 3,5 saati geçmez. Birkaç hafif yürüyüşe katılmış herkese uygundur. 


Zorluk Derecesi 3: Yürüyüş eğimi artık artmaktadır. 500 metreyi geçmeyen çıkışlar içerir. Daha dar patikalardan, bazen sık ormanlık alanlardan daha çarşak bölgelerden geçmek gerekebilir. Islak geçişlerde yoğunlaşmaktadır. Toplam yürüyüş süresi 5 saati geçmez. Yürüyüşler kondisyonu iyi olan ve yürüyüş deneyimi de olan herkese uygundur. 


Zorluk Derecesi 4: Yürüyüş eğimi fazlalaşmaya başlar. Çıkışlar 700 metreyi bulmaktadır. Patikalar iyice bozuktur, bazı yerlerde yoktur. Ormanlık alan varsa daha sık olmaktadır. Daha kayalık ve çarşak arazide yol alınmaktadır. Toplam yürüyüş süresi 6,5 saati geçmez. Sportif ve kondisyonu iyi olan kişilere uygundur. 


Zorluk Derecesi 5: Yürüyüş eğimi artık zorlu ve fazladır. Çıkışlar 1000 metreyi de geçmeye başlar. Sert yapılı, taşlık, kayalık ve patikasız alanlardan gidilmektedir. Ormanlık alanları oldukça zorludur. Islak geçişler de mevcuttur. Rehberin oldukça deneyimli olması gerekir. Toplam yürüyüş süresi 8 saati bulmaktadır. Teknik çıkışlar içermemesine rağmen bu zorluk derecesi yüksek yürüyüş sportif, tecrübeli ve kondisyonu iyi deneyimli yürüyüşçüler için uygundur. 


Zorluk Derecesi 6: Bol eğimli, çıkışları ve inişleri fazla olan, çıkışları 1500 metreyi bulabilen, uzun süreli rota takibi gerektiren. Zorlu arazi şartlarında ilerlenen yürüyüşlerdir. Gerektiğinde konaklama yani kamp yapılabilmektedir. Yürüyüş süresi 8 saat ve üzeri olmaktadır. Deneyim, dikkat, kondisyon, bilgi ve disiplin gerektirir.


Evet bugünkü yazımda sizler ile doğa yürüyüşü, trekking, hiking nedir? Doğa yürüyüşleri etkinlik duyurularında sık kullanılan zorluk dereceleri ne anlama gelir? Konularını paylaştım. Bundan sonraki yazımın konusu ise, “Doğa yürüyüşlerinin faydası” olacak.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.


Hakkı Şenkeser.

Yorumlar