Neden Doğa Yürüyüşü Yapmalıyız?


Son yazılarımda sizlere dağcılık ve doğa yürüyüşlerinden bahsetmiştim. Bundan birkaç yıl öncesine kadar çok popüler olmayan doğa yürüyüşleri, özellikle hareketsiz yaşamların, obezite başta olmak üzere diğer sağlık sorunlarına sebep olması, bu sebeple artık daha sağlıklı yaşamak için spor yapmak isteyen ve bunu da doğada yürüyerek yapmak isteyen insanların hayatlarının bir parçası oldu.



Doğa yürüyüşleri, insanların artık daha sağlıklı yaşayabilmek amacıyla alternatif spor faaliyetleri arayışına girmesiyle farkına vardığı, belki de doğaya, toprağa kaçışın en kestirme yolu olması sebebiyle artık çok daha revaçta.


Lütfen yürüyüş deyip geçmeyin. Her gün düzenli olarak yapılan yürüyüşlerin hayat kurtarıcı etkilerinin, insan sağlığına ve psikolojisine olan olumlu etkilerini artık hiçbir araştırma hiçbir uzman göz ardı etmiyor.

Hele bu yürüyüşleri birde doğada yaptığınızı düşünürsek?

Doğa yürüyüşlerinin faydalarına geçmeden ve neden doğa yürüyüşü yapmalıyız? Sorusunun cevaplarını ardı ardına sıralamadan önce nasıl doğa yürüyüşü yapılır? Sorusuna cevap vermek isterim.

İhtiyacınız olan bir bot ve sırt çantası ve birlikte yürüyebileceğiniz bir yürüyüş grubu bulmak.


Evet, bu kadar basit. Başlangıç olarak bileğinizi saran ve ayağınızın burkulmasını önleyecek bir bot ile doğa yürüyüşü sırasında ihtiyacınız olacak tüm malzemelerinizi içerisinde taşıyacağınız bir sırt çantası başlangıç için kesinlikle yeterli. Zaten yürüyüşlerde tecrübe kazandıkça ihtiyacınız olacak pek çok yararlı bilgiyi öğrenecek en önemlisi de hepsini bizzat tecrübe ederek, yaşayarak öğreneceksiniz. Bu konuda kendimden bir örnek vermek gerekirse ilk yaptığım doğa yürüyüşlerinde asker botu kullanıyordum. Daha sonra tecrübe kazandıkça, farklı hava şartlarında su geçirmeyen, nefes alabilen astarlı, ayağı daha az yoran, hafif ve sert olmayan bu sayede sert zeminlerden gelen darbeleri absorbe ederek ayaklarımı ve eklemlerimi koruyan botları tercih etmeye başladım.


Doğa yürüyüşlerinde nasıl giyinmeliyiz? Hangi teknik malzemeleri nerede kullanmalıyız? Doğada nasıl beslenmeli konularına daha sonraki yazılarımda daha geniş yer vereceğim. Biz şimdilik kaldığımız yerden devam edelim. Bot, sırt çantası ve yürüyüş gurubu demiştik. Doğa yürüyüşlerine katılmaya karar verdik. Peki, kendimize uygun bir yürüyüş gurubunu nasıl bulacağız? Bu da çok kolay. Sosyal medya aracılığı ile artık pek çok dağcılık gurubu ve yürüyüş gurupları düzenledikleri etkinlikleri, zorluk derecelerini, parkura göre yanınıza almanız gereken temel ihtiyaç malzemelerini sizlere duyuruyorlar. Size düşen bu guruplardan size uyan birini tercih etmek ve kendinizi doğaya atmak. İşte bu kadar kolay.


Ben yaşadığım Şehir olan Bursa’da pek çok dağcılık kulübü ve yürüyüş gurupları ile doğada yürüdüm ve yürümeye de devam ediyorum. Özellikle Bursa’da yaşayan ve yürüyen doğa yürüyüşçüleri çok şanslılar. Çünkü Uludağ gibi hem şehre çok yakın hem de farklı zorluk derecelerinde yürüyebilecekleri muhteşem bir bitki örtüsü ve doğal güzelliklere sahip, dilerler ise hem yürüyüp hem de kamp yapabilecekleri bir dağa sahipler.


Botumuzu giydik, sırt çantamızı sırtımıza aldık ve kendimize uygun bir parkurda doğa yürüyüşlerine başladık. Peki, bu yürüyüşlerin bize, sağlığımıza ne gibi faydaları var? Şimdi de bu konuda sizler ile çok önemli olduğunu bilgileri paylaşmak istiyorum.

Öncelikle doğa yürüyüşleri kalbinize çok iyi gelir. İstisnasız düzenli yürüyen ve doğa içerisinde şehrin tüm karmaşasından, gürültüsünden ve stresinden uzak bir gün geçirdiğinizde kan dolaşımınız artar. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskiniz ciddi bir oranda azalır. Düşünsenize, tertemiz havayı ciğerlerinize çekip, toprağa basarak vücudunuzdaki tüm negatif enerjiyi attığınızda ne stres ne kötü düşünce nede sinir kalır.

Bol oksijen, temiz hava ciğerlerinizi temizler. Şehirde, trafikte ve işyerinde soluduğumuz havanın kalitesi sizce nasıl? Ya da soruyu şöyle sorayım. Soluduğumuz gerçekten oksijen mi? Evet, gün boyunca soluduğumuz havanın kalitesi tartışmasız bir biçimde çok kötü. Hele bir de sigara içiyorsanız akciğer rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok hastalıklara davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Doğada oksijence zengin şehrin her türlü pisliğinden uzak havayı teneffüs ettiğinizde ciğerlerinize dolan bu kaliteli hava kanınızı temizler. Nefes verdiğimizde vücudumuzdaki tüm kirli gazları ve karbondioksiti dışarı atarız. Oksijen vücudumuza canlılık verir. Bu kadar mı? Hayır. Başta beyin olmak üzere tüm iç organlarımız canlanır. Unutmayın! Beyin sağlığı, dikkat ve sağlıklı düşünmek için temiz hava şart. Kapalı havasız bir ortamda başınızın nasıl ağrıdığını, sinirli ve stresli olduğunuzu düşünün.


Fiziksel ve mental açıdan kuvvetleneceksiniz. Yürüyüş neredeyse tüm kaslarınızı çalıştıran bir aktivitedir. Özellikle farklı zorluk derecelerinde yaptığınız doğa yürüyüşlerinde farklı kas guruplarınız çalışacak bu sayede sadece kaslarınız değil kemikleriniz ve eklemlerinizde daha kuvvetlenecek. Bu sayede daha dayanıklı olacaksınız. Bu yürüyüşler esnasında denge kabiliyetiniz artacak dolayısı ile koordinasyonunuz artacağı için sadece fiziki olarak değil mental açıdan da daha kuvvetli olacaksınız.


Sırtınız, beliniz tüm vücudunuz mu ağrıyor? Adını koyamadığınız baş ağrılarınız mı var? Kendinizi devamlı yorgun mu hissediyorsunuz? Tüm bu sorulara cevabınız evet ise düzenli yapacağınız doğa yürüyüşleri sayesinde tüm vücudunuz bir toparlanma kendini yenileme sürecine girer. Bir süre sonra ise bu şikâyetlerden hiç birinden iz kalmadığını görürsünüz.


Uykusuzluğa çare olduğunu göreceksiniz. Günümüzde pek çok insanın ortak şikâyetidir uykusuzluk. En temel sebebi de strestir. Doğa yürüyüşleri esnasında temiz havanında etkisi ile kan akışınız dolayısı ile vücudunuzun ritmi düzene girecek. Bu sayede geceleri daha rahat uyuyacaksınız.


Daha fit görüneceksiniz. Kötü ve sağlıksız beslenme bununla beraber hareketsiz yaşam tüm fazla kilolalarımızın en büyük sebebi. Doğa yürüyüşü sırasında tüm vücudumuz, tüm kaslarımız çalıştığı için vücudumuz daha hızlı yağ yakar. Bu sayede fazla kilolarınızdan kurtulur. Kendinizi daha dinç hissedersiniz. Fit görünümde cabası.


Yaşlılık mı o da ne? Diyeceksiniz. Doğada ve dağlarda birlikte yürüdüğümüz benden yaşça büyük birçok dağcı dostum, yaşlarının sadece nüfus kâğıtlarındaki bir rakamdan ibaret olduğunu ispat edercesine dağların doruklarına çıkıyor. En zorlu engelleri aşıyorlar. Tüm bunları yaparken de bizlere örnek olup tecrübelerini paylaşıyorlar. Bunun en temel sebebi doğada yaptıkları düzenli yürüyüşler sonrasında tüm vücutlarında yukarıda bahsettiğimiz olumlu değişikliklerin gerçekleşmesi. Bu sayede hangi yaşta olursa olsunlar, vücut onu sağlıklı kullanmanızın karşılığını size sağlık ve uzun ömür olarak fazlasıyla verecektir.


Mutlu olursunuz. Vücudunuz yukarıdaki olumlu tepkilerin sonucunda bol miktarda mutluluk hormonu salgılayacaktır. Doğa, temiz hava, yeşillikler, yabani hayat hiç biri sizden bir karşılık beklemeden tüm güzelliklerini sizinle karşılıksız paylaşır. Size de sadece bu güzelliklerin tadını çıkarmak kalır.


Sanırım burada sizinle paylaştığım, doğa yürüyüşü ve sağlık konulu 1000 küsur kelimeden sonra sizlerde ilk fırsatta bir doğa yürüyüşüne katılmayı isteyeceksiniz.


Hadi ne duruyorsunuz?

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.


Hakkı Şenkeser.

Yorumlar