Fitness Nedir?


Merhaba arkadaşlar,

Hadi dağcılığı ve koşmayı anladık. Bu fitness de nereden çıktı dediğinizi duyar gibiyim. Fitness aslında her ikisinden de çok uzun yıllar öncesinde hayatıma girdi. Ama ilk olarak body building ile tanıştım.



Sanırım 1992 yılıydı. Lise son sınıftaydım. Boyum uzun olmasına karşın kilom yaşıtlarıma göre çok daha azdı. Ne yesem yaramazdı. Hoş şimdi de tam tersi, su içsem yaradığını düşünüyorum.

Nerede kalmıştık? 180 santimetre boyunda ve yaklaşık 60 kilogram civarındaydım. (Şu an 90 kilogramım.) Kilo almak için en uygun yolun spor yapmaktan özellikle Body Building çalışmaktan geçtiğini duymuştum. Tabiî ki o zamanlar şimdiki gibi internet ve onun dışında ki diğer kaynaklardan istifade etme şansımız yoktu. Arkadaş tavsiyesi, kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmek durumunda kalıyorduk.

Ben de heyecanla evimin çok yakınlarında ki, yürüyüş mesafesinde olan bir spor salonuna kaydımı yaptırdım. Daha önceleri de evde ağırlık çalıştığım olmuştu. Hatta konserve kutularına beton dökmüş basit dambıllar yapmıştım. Bu basit ağırlıklar ile omuz ve kol kaslarımı evde çalıştırıyordum.

Spor salonuna ilk kaydımı yaptırdığım günü hala hatırlarım. Hala görüştüğüm ve dönem dönem spor salonlarında çalışmaya devam ettiğim Mehmet Akgün ve Gültekin Uran hocalarımız verdikleri kayıt kartına, ağırlık ve vücut ölçülerimi de kayıt etmişlerdi. O zaman ki ölçülerimi hala hatırlarım. Örneğin kol ölçüm 27 santimetreydi.

Sonrasında uzun yıllar boyunca hem body building çalışmaya devam ettim. Hem de dönem dönem fitness yaptım.

Yazımın konu başlığına tekrar dönecek olursak. Fitness, ülkemizde body building yani vücut geliştirme sporu ile fazlasıyla karıştırılmaktadır. Temelinde her iki branşta da ağırlık çalışmak olsa da amaçları birbirinden farklıdır.

Fitness nedir?

Daha çok sağlıklı olmak, formda kalmak amacıyla yapılır. Vücudun bir bütün olarak fit ve sağlıklı olması hedeflenir ve bu yönde çalışmalar yapılır. 


Bunu yaparken de sadece ağırlık çalışılmaz. Aynı zaman da yüzme, koşu, bisiklet, aerobik gibi sporlar yapılarak vücudun istenilen forma girmesi için çalışmalar yapılır. Fitness yapan bir kişinin hedefi asla çok kaslı bir vücuda sahip olmak değildir. Fitness yapan kişiyi dışarıdan görenler çok fit bir vücuda sahip olduğunu gördükleri için genelde body building yani vücut geliştirme sporu ile uğraştığını sanırlar.

Body building nedir?  

Body building yani vücut geliştirme ise fitness den amaç olarak farklıdır. Öncelikli hedef yüksek hacimli ve yağsız kas kütlesine sahip olabilmektir. 


Bunun için de kas gelişimine yönelik direnç egzersizlerini tüm vücut bölgelerinde ki kas grupları için ayrı ayrı uygularlar.
Fitness yapan bir sporcu bir vücut geliştirmeciye göre daha çelimsiz ve zayıf gözükebilir. Ama şöyle bir gerçek vardır ki çok daha sağlıklı ve esnektir.

Fitness’in faydaları nelerdir?

Fitness yaparken vücudumuz da bol sayıda östrojen, endorfin ve testosteron hormonu salgılanır. Bu da fitness sporunu yapan bir kişinin psikolojik olarak daha iyi ve daha zinde hissetmesini sağlar. Fitness yapan birinin vücudu forma girer ve özgüveni artar, metabolizması hızlanır, enerjisi artar, uyku düzeni oturur. Psikolojisi iyileştiği için stresten uzaklaşır, daha sağlıklı daha olumlu ve daha hızlı düşünmeye başlar. Kalp, damar ve dolaşım sistemi daha da güçlenir.

Fitness nasıl yapılır?

Fitness sporuna başlarken muhakkak uzman ve konusunda yetkin antrenörlerden destek almalı, fiziksel yapınıza ve kilonuza uygun antrenman tekniklerini uygulamalısınız. Ama öncelikle muhakkak bir sağlık kontrolünden geçmeli ve kontrolünüzü yapan uzmana fitness yapacağınızı ve hangi yoğunlukta çalışacağınızı söylemelisiniz.

Fitness yaparken uygun kıyafet ve uygun bir spor ayakkabısı şarttır. Uzman eğitmenlerin verdiği fitness programına uyulmalı ve onların verdiği programın dışına çıkmamalısınız. Antrenmana başlamadan önce mutlaka streching dediğimiz ısınma hareketlerini yapmalısınız yoksa sakatlanırsınız. Ağırlık çalışırken ise hareketlerin doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Unutmayın ne kadar ağır kaldırdığınız değil. Hareketi ne kadar doğru yaptığınız önemlidir.

Bana hangisini tercih ettiğimi soracak olursanız aralarında çok fazla tercih yapmak istemediğimi söylemek isterim. Nedenine gelince, makineler ve ağırlıklar ile dolu bir spor salonunda limitlerimi zorlayarak ağırlık çalışmayı da seviyorum. Aynı zaman da bir maraton koşusu öncesinde fazla kilolarımı atmak ve daha formda, esnek ve dayanıklı olmak için fitness çalışmasını da, dağcılığı da , koşmayı da seviyorum.






Tercih sizin...

Fitness başlığını da açtığım bu kişisel bloğumda zaman zaman elimden geldikçe hem fitness hem de body building yani vücut geliştirme sporu ile ilgili paylaşımlar yapmaya da çalışacağım.

O zaman her ne yapıyorsanız. Dağcılık, koşu, maraton, fitness, vücut geliştirme, yüzme, bisiklet vs. yapın ama sağlıkla ve sporla kalın.


Hakkı Şenkeser.

Yorumlar