19 Mayıs 1919


19 Mayıs 1919, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun değerli Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam” bloğu okurları.

Bugün 19 Mayıs’ın 100. Yıldönümü…




Bundan tam 100 yıl önce, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in Yunan askerleri tarafından işgal edilmesinin hemen ardından. 16 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal’in İstanbul’dan Bandırma Vapuru ile yola çıkışı. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a varışı. Bir milletin büyük önderi, Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde, tam yüzyıl önce, bölünmüş, parçalanmış ve yok edilmeye mahkûm edilmiş Türk Milleti'nin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi ateşinin yakıldığı her satırı ateş ve kanla yazılan bir destan, İstiklal savaşı ve Türk devriminin başlangıç tarihidir.



Nutuk’u okuyanlar bilir. Atatürk milli mücadelemizi anlattığı o büyük eseri Nutuk’a o unutulmaz şu satırları ile başlar:

‘’1919 yılı Mayıs’ının 19. Günü Samsun’a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü şöyleydi.

Osmanlı Devletinin dâhil bulunduğu grup, Harbi Umumide mağlup olmuş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şeraiti ağır, bir mütarekename imzalanmış. Büyük Harbin uzun seneleri zarfında, millet yorgun ve fakir bir halde. Millet ve memleketi Harbi Umumiye sevk edenler, kendi hayatları endişesine düşerek, memleketten firar etmişler. Saltanat ve hilâfet mevkiini işgal eden Vahdettin, mütereddi, şahsını ve yalnız tahtını temin edebileceğini tahayyül ettiği yeni tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa’nın riyasetindeki kabine; âciz, haysiyetsiz, cebîn, yalnız padişahın iradesine tâbi ve onunla beraber şahıslarını vikaye edebilecek herhangi bir vaziyete razı...”

İşte bu sözlerle ve 19 Mayıs 1919 tarihinin önemine vurgu yaparak başlıyor Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri Nutuk ve bir ülkenin içerisinde bulunduğu durumu özetliyor.


Eğer hala içinizde Nutuk’u okumayan varsa LÜTFEN en kısa sürede okusun. Nutuk’u okumadan ne Atatürk’ü tam manasıyla anlayabilmek ne de bir milletin, ne zor şartlar ve imkânsızlıklar dâhilinde, Osmanlı İmparatorluğunun yıkıntıları arasından genç Türkiye Cumhuriyetini nasıl kurduğunu bu uğurda ne mücadeleler verdiğini anlayamaz.



Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde, bundan tam yüzyıl önce, bölünmüş, parçalanmış ve yok edilmeye mahkûm edilmiş Türk Milleti'nin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi ateşinin yakıldığı gün olan 19 Mayıs 1919’un 100.yılı KUTLU OLSUN.

NİCE 100 YILLARA TÜRKİYE CUMHURİYETİ


Yorumlar