The Dawn Wall, Şafak Duvarı


Merhaba arkadaşlar. Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam” başlıklı bloğumda sizlerle,  ilgiyle seyrettiğim ve “kesinlikle bu filmi izlemelisiniz” diye düşündüğüm filmleri de bir yandan "Film Önerisi" köşesinde sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

The Dawn Wall, Şafak Duvarı isimli film, belgesel, macera türünde 2017 yılı Avusturya yapımlı bir tırmanış / dağcılık filmi.



Yönetmenliğini  Peter Mortimer ve Josh Lowell’in yaptığı The Dawn, Şafak Duvarı filminin başrol oyuncuları da Tommy Caldwell ve Kevin Jorgeson.

The Dawn Wall, Şafak Duvarı filmi ilk olarak 14 Eylül 2018 tarihinde Amerika’da vizyona girmiş.

The Dawn WallŞafak Duvarı filminin konusuna ve aynı zaman da filme de konu olan Şafak Duvarının bulunduğu El Capitan kaya formasyonundan bahsetmeden önce Film Önerisi başlığında film  hakkında kısa bir giriş yazısı yazmak istiyorum.


İlk olarak, The Dawn Wall, Şafak Duvarı sadece bir tırmanış / dağcılık filmi değil. Film aynı zaman da kişisel gelişim, liderlik, takım çalışması, motivasyon başlıklı eğitimlere, sunumlara konu olacak derecede pek çok öğeyi içerisinde barındıran sadece tırmanışa ve dağcılığa ilgi duyanların değil kişisel gelişime açık tüm bireylerin ilgiyle izleyeceği bir film.
Bu filmi izledikten sonra gerek kişisel motivasyonunuz gerekse eğer bir yöneticiyseniz takım motivasyonunuz, anne ya da baba iseniz aile içi motivasyonunuz için pek çok önemli kazanç elde edeceğinizi düşünüyorum.


Kendi adıma kazançlarım ise, takım çalışmasının ve takım üyesi her bireyin takımın önemli bir parçası olduğu, hiçbir zorluğun ya da engelin gelişmenize ve öğrenmenize engel olamayacağı, zorluklar karşısında pes etmeyerek devam etme kararlılığını ilk olarak sayabilirim.

Onun dışında zaten dağcılığı sevdiğim ve hobi olarak da yaptığım için keyifle seyrettiğim bu film  benim için çifte kazanç oldu desem yalan olmaz.


Gelelim The Dawn Wall, Şafak Duvarı filminin konusuna.

Çok fazla detaya girmeyeceğim. İlk olarak The Dawn Wall, Şafak Duvarı filmine konu olan El Capitan Amerika Birleşik Devletlerinin Kaliforniya eyaletinde bulunan Yosemite ulusal parkında yer alan 914 metre yüksekliğinde ki granitden oluşan bir kaya formasyonudur.


El Capitan kaya bloğuna ilk tırmanış 12 Kasım 1958 tarihinde Warren Harding, Wayne Merry ve George Whitmore isimli tırmanışçılar tarafından yapılmıştır.

El Capitan isimli  bu kayanın The Dawn Wall, Şafak Duvarı isimli rotası ise istisnasız olarak tüm uzmanlar tarafından tırmanılması en zor hatta neredeyse imkansıza yakın olarak tabir edilen bir rotadır.

Dolayısıyla tüm tırmanışçıların da hayalini süslemektedir.

914 metrelik The Dawn Wall, Şafak Duvarı'nın ilk çıkışı 1970 yılında yapılmıştır.


O tarihte yapay tırmanış metodu kullanılarak kaya duvarına çakılan teknik tırmanış malzemelerine basılarak, bu teknik tırmanış malzemeleri yardımıyla tırmanışcının kendisini yukarıya çekerek tırmanma tekniğiyle yapılan tırmanış 28 günde tamamlanmıştı.

Aynı zaman da filmin başrol oyuncuları da olan Tommy Caldwell ve Kevin Jorgeson daha zor bir teknik olan ve The Dawn Wall, Şafak Duvarı’nın pürüzsüz granit yüzeyinde nadiren bulabildikleri girinti, çıkıntı ve çatlaklardan destek alarak iple emniyet alarak kaya üzerinde serbest tırmanış tekniğiyle bu zorlu rotayı tamamlamıştır.


27 Aralık 2015 tarihinde başlayan ve 19 gün süren bu zorlu The Dawn Wall, Şafak Duvarı tırmanışı 15 Ocak 2015 tarihinde ikilinin zirveye ulaşmalarıyla sona ermiştir.

Tommy Caldwell ve Kevin Jorgeson The Dawn Wall, Şafak Duvarı tırmanışına, dünyanın bu en zor kabul edilen tırmanış rotasına tırmanabilmek için 7 yıl boyunca aralıksız çalıştılar.
19 gün boyunca kaya duvarında asılı bir vaziyette El Capitan kayasının The Dawn Wall, Şafak Duvarı rotası üzerinde askıda ve uçurumun kenarında yattılar. 


Jilet gibi keskin kaya tutamakların tutarak El Capitan’ın zirvesine,  dünyanın en zor tırmanış etkinliğini gerçekleştirerek tarihe geçtiler.



Film içerisinde sizi sürükleyecek ve heyecanlandıracak pek çok heyecan ve dram mevcut. Bunların hepsini yazarak seyredeceğiniz filmin heyecanını düşürmek istemem.

Siz ilk olarak filmi seyredin filmin konusu hakkında yine bir araya gelir konusu hakkında da uzun uzun yazarız.

Film Önerileri köşesinde sizler ile seyrettiğim filmler hakkında paylaşımlar yapmaya devam edeceğim. İyi seyirler…






Anahtar Kelimeler: Tırmanış, dağcılık, film önerisi, el capitan, the dawn wall, şafak duvarı, Tommy Caldwell, Kevin Jorgeson, Benim Dikey Dünyam, Hakkı Şenkeser

Yorumlar