Outdoor Nedir?

Merhaba çok değerli Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam” okurları. Bloğumu takip eden arkadaşlarımın da bildiği üzere 2017 yılında yazmaya başladığım bloğumun çıkış noktası aslında outdoor faaliyetlerimdi.



Günü birlik doğa yürüyüşleri bir diğer adıyla hiking etkinlikleri ile başladığım outdoor faaliyetlerim zaman içerisinde kamplı doğa sporu etkinliklerine yani trekking faaliyetlerine dönmüş ve nihayetinde de dağ yürüyüşleri ve dağcılık faaliyetleri ile devam eder olmuştu.

Bloğumda ki outdoor etiketli diğer yazılarımı okumak isterseniz linki tıklamanız yeterli.



Bugün hala tümü outdoor faaliyetleri içerisinde yer alan hiking / günü birlik doğa yürüyüşü, trekking / kamplı doğa ve dağ yürüyüşleri ve dağcılık faaliyetlerime devam ediyor. Yaptığım outdoor faaliyetlere ait yazılarımı, fotoğraflarımı ve videolarımı sosyal medya platformlarında ve bu platformda yani Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam” da sizler ile paylaşmaya devam ediyorum.

Aslında buraya kadar az da olsa outdoor’un tarifini yaptık sayılır. Ama yine de biraz daha açalım isterseniz.


Öncelikle outdoor tahmin edeceğiniz üzere Türkçe bir kelime değil. Dilimize İngilizceden giren, kelime anlamıyla dış mekân, açık hava kelimelerine karşılık gelen aynen yukarıda da telaffuz ettiğimiz üzere hiking, trekking, alpinizm gibi uluslararası terminolojide yer alan ortak kullanım bir kelimedir.

Hemen hızlıca tümü outdoor etkinlikleri içerisinde yer alan yukarıda yazdığımız diğer outdoor etkinliklerinin tanımını yapalım isterseniz.




Hiking

Hiking dilimize İngilizceden çevrilmiştir. Doğa yürüyüşü anlamına gelen hiking, genellikle kırsal kesimdeki patikalarda veya patikalarda yapılan uzun ve hareketli bir yürüyüş yani outdoor faaliyetidir.

Trekking

Trekking, doğa sporlarının hiking / doğa yürüyüşlerinde olduğu gibi yine outdoor faaliyetlerinden birisidir. Uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelir. Genellikle kamplı yani çadır ve diğer kampçılık malzemelerinin kullanıldığı bir outdoor faaliyetidir. Dilimize yine İngilizce ‘den geçen trekking sözcüğü İngilizce ‘de doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak anlamına gelmektedir.

Alpinizm

Alpinizm, içerisinde kaya, kar, buzul tırmanış özelliklerini bulunduran dağcılık teknikleri ve malzemelerinin kullanılarak yapıldığı bir outdoor faaliyetidir.




Tekrar başlığımıza dönecek olursak doğada ve doğal ortamlarda yapılan sporların tümüne doğa sporları yani outdoor denir.

Özellikle son zamanlarda daha da popüler olan outdoor yani doğa sporları doğal ortamlarda yapılan faaliyetlerden dolayı insanların daha çok hoşuna gitmektedir.

Şu bir gerçek ki, bir spor salonunda koşu bandı üzerinde koşmakla doğada yeşilliklerin arasında göl ya da bir nehir kenarında koşmak birbirinden gerek sağlık gerek motivasyon açısından çok farklıdır ve kesinlikle çok daha faydalıdır.



Outdoor nedir? Tanımını yaptık. Peki, outdoor sporları nedir? Ya da outdoor sporları hangileridir? Diye sorarsanız. Doğa yürüyüşü, dağcılık, kampçılık, kaya tırmanışı, rafting, mağara dalışı, kanyon geçişi, serbest dalış su altı dalışı, yelken kanat, yamaç paraşütü, dağ bisikleti, yelken uçurtma sörfü gibi aktiviteler doğa sporlarına birer örnektir. Kısaca doğada hareketi esas alan her aktivite bir doğa sporu yani outdoor faaliyetidir.

Evet çok değerli Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam” okurları bu yazımız da outdoor nedir? Sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Umarım faydalı ve açıklayıcı bir yazı olmuştur. Bundan sonra ki yazılarımda yine outdoor faaliyetleri ile ilgili olarak, outddor kıyafetleri, outdoor malzemeleri, outdoor faaliyetleri, outdoor rotaları, outdoor faaliyetlerinin sağlığımıza olan faydaları olmak üzere outdoor temalı yazılarıma devam edeceğim.


Outdoor
kalmanız dileklerimle bir sonra ki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

HakkıŞenkeser.

Yorumlar