Liderlik Yetkinlikleri Nelerdir?

“Kendi Hayatınızın Lideri Olun”

Merhaba Hakkı Şenkeser “BenimDikey Dünyam” okurları. Eminim ki liderlik üzerine pek çok yazı okumuşsunuzdur.

Liderlik Nedir?, Liderlik Teknikleri Nelerdir?, Liderlik Modelleri Nelerdir? Hatta günümüzün çok popüler karşılaştırması; Lider ve Yönetici Arasında ki Farklar Nelerdir?



Bu tanımlamalar ve sorular uzar gider. Biz bu yazı dizisinde, yazı dizisi diyorum çünkü konuyu çok derinlemesine ve kapsamlı ama çok daha farklı açılardan ele alıyor olacağız. Başlıktan da anlaşılacağı üzere burada sadece liderin tanımını yapmak yerine ki zaten liderin tanımı üç aşağı beş yukarı aynı şekilde tarif edilip yazılıp çiziliyor. Liderin yetkinliklerinden ve lider olmaktan bahsediyor olacağız.

Yıllar öncesinde yine uzun yıllar çalıştığım dünyanın en büyük global iplik üreticisi ve çok uluslu şirketlerinden olan Coats Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Coats Türkiye’de liderlik yetkinliklerini arttırmaya yönelik olarak Coats Learning bünyesinde hazırlanan ve uzun soluklu yıllar boyunca devam eden “Management Capability Development” Coats Yönetim Becerisi Gelişimi programını (YBG) tamamlamış olmam profesyonel iş kariyerim boyunca da bu uzun soluklu eğitim programında kazandığımı düşündüğüm liderlik yetkinliklerini uygulamada tecrübe etmiş olmam böyle bir yazı dizisini kaleme almak noktasında bana ilham verdi.


Coats'un global Yönetim Becerisi Gelişimi programı olan YBG programı, tüm üst düzey ve orta düzey yöneticilere, Coats'ta başarılı olmaları için gereken bilgi, beceri ve davranışları sağlamak üzere özel olarak tasarlanmış ve geliştirilmiştir. YBG, bir Coats liderinden beklenen davranışları özetleyen Liderlik Becerisi Çerçevesi (LBÇ) ile tamamen paraleldir

Coats YBG programı, beceri, liderlik ve öğrenme uzmanlık merkezi, The Oxford Group (OG) ve ortağı Kineo ile birlikte, dünya çapındaki Coats yöneticilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış ve geliştirmiştir.

Programın hedefi Coats yöneticilerinin insanları nasıl yönettiğine, takımlara nasıl liderlik ettiğine ve nasıl sonuç aldığına devamlı olarak katkıda bulunmak ve örnek bir küresel kuruluş olmaya doğru giderken, iş hedeflerimize devamlı olarak ulaşmak istiyorsak, insan kaynaklarımızı etkin bir şekilde yönetmenin ne denli kritik bir önem taşıdığını vurgulamak olmuştur.



Yine Coats YBG'nin ana hedefi, üst ve orta düzey yöneticilere, Coats'ta başarılı liderler olmaları için gerekli olan bilgi, beceri ve davranışları kazandırmak olmuştur.

Liderlik yetkinliği eğitim programına kısa bir bakış attıktan sonra tekrar asıl konumuza yani liderlik yetkinliklerine dönüş yapalım. Yazı dizimizde aşağıda da yazdığımız toplam 8 liderlik yetkinliği hakkında konuşuyor olacağız.

Liderlik

Takım Ruhu Oluşturma

Sonuca Ulaşma

Yeniliğe Öncülük Etme

Doğruluk ve Dürüstlük

Değişimi Yönetme

Süreç Mükemmelliği

Dengeli Görüş

Fakat bugün için liderlik yetkinliklerine girmeden önce yazımın başlığına da ismini veren;

“Kendi Hayatınızın Lideri Olun”

Söylemimizin de altını doldurmak isterim. Hani yukarıda da bahsettik ya pek çok şekilde tarifi yapılan; “Nasıl Lider Olunur?” kalıbının dışına çıkarak, “eğer lider olmak istiyorsanız önce kendi hayatınızın lideri olun” diyoruz.


Kendi hayatının lideri olmak demek, bugünün sonuçlarının yarının sebepleri olduğunun farkında olmaktır. Yarının sebeplerinin de bir sonra ki günün sonuçlarına dönüşeceğini bilmektir değerli arkadaşlarım. Evet gelecek kendi kendine gelmektedir ve durdurmak mümkün değildir. Ama nasıl geleceği bizim bugünümüze, bugünkü tercihlerimize ve tercihlerimize bağlıdır. İşte ilk olarak kendi yaşamının liderliğini yapanlar geleceklerini, kendi beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmek için bugünden planlar, stratejiler ve hamleler yaparlar. Diğer bir değişle geleceklerini şekillendirirler.

Günümüzde kahinlik yani geleceği tahmin etme dönemi sona ermiştir. Artık söz konusu olan geleceği şekillendirmek ve yeniden dizayn etmektir.

Dolayısıyla lider olmanın yolu önce kendi hayatının lideri olabilmekten geçer.  Kendi hayatına yön veremeyen asla bir topluluğa bir sürece liderlik yapamaz. Dikkat edin başarılı olur ya da olamaz demiyorum. Liderlik yapamaz diyorum. Nihayetinde başarı ve başarısızlık bir sonuçtur.

Çok sevdiğim ve sıkça kullandığım Seneca’ya ait bir söz ile yazımı bugünlük bitirmek istiyorum. “Hayatta bir gayesi olmayan insanlar bir nehir üzerinde akıp giden saman çöplerine benzerler. Onlar gitmezler, ancak suyun akışına kapılırlar.”



Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

Hakkı Şenkeser

Yorumlar