Kapuzbaşı Şelalesi


Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Kapuzbaşı şelalelerini, 2015 yılının Haziran ayında Bursa dağcılık kulüplerinden, Nokta dağcılık kulübü ile yaptığımız Medetsiz dağı tırmanışı öncesinde ziyaret etmiştik.



Medetsiz dağı 3524 metre rakımı ile Konya ilinin Ereğli ve Niğde ilinin Ulukışla ilçe sınırları yer alan Torosların uzantısı olan Bolkar dağlarının en yüksek zirvesi. Adı gibi tırmanışı da medetsiz olan bir dağ. ( Medetsiz, Medet kelimesinden geliyor. Türk Dil Kurumunun sitesindeki açıklaması,  1. isim Yardım, imdat ve 2. ünlem "Yardım edin, imdat" anlamında kullanılan bir seslenme sözü olarak geçmekte. ) Medetsiz dağı tırmanışımız da başka bir yazımısın konusu olsun diyerek biz tekrar Kapuzbaşı şelalelerine dönelim.

12 Haziran Cuma akşamı Bursa Ördekli Kültür Merkezi önünden, NOKTA dağcılık kulübünden dağcı arkadaşlar ile birlikte hareket ettik. 


Kulüp başkanı Hacer Özkalender Hanım, tırmanış programı öncesinde Kapuzbaşı şelalelerine de uğrayacağımızı yolculuk esnasında bizlere söylemişti.

Aladağlar milli parkı sınırları içerisinde bulunan Kapuzbaşı şelaleleri, Yahyalı ilçesine 80 kilometre, Adana Aladağ ve Kozan ilçelerine ise 40 kilometre mesafede bulunan Hacer ormanları içerisinde yer alıyor. Bölge doğa sporları tutkunları için tam bulunmaz bir cennet.Daha önce Emler zirve tırmanışı için geldiğim Aladağlar ise hem yurt içinden hem de yurt dışından dağcıların yaz  kış zirvelerine tırmanışlar yapmak için geldikleri uluslararası üne sahip bir doğa ve dağ turizmi bölgesi. Bölge aynı zamanda Aladağlar geçisi yapan doğa yürüyüşçülerinin de ana rotalarından birisi.


Yahyalı Kapuzbaşı arasındaki dar ve virajlı, büyük bir bölümü orman içinden geçen ve size muhteşem bir doğa görseli sunan, dik yamaçlar arasındaki yolu Zamantı ırmağı eşliğinde takip ederek, yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonrası şelalelere ulaşıyorsunuz.
Seyhan nehrinin bir kolu olan Zamantı ırmağı, Pınarbaşı ilçesine bağlı Uzunyayla’nın Şerefiye köyünden doğuyor. Nehri besleyen en önemli kaynak ise Kapuzbaşı şelaleleri. Pınarbaşı, Tomarza, Develi, Yahyalı ilçelerinden geçerek Adana’ya 80 kilometre mesafedeki Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında Göksu ırmağı ile birleşerek Seyhan nehrini oluşturuyor.

Kapuzbaşı şelalelerine vardığımızda öğle saatleri olmuştu. Aracımızdan inerek kısa bir yürüyüş sonrası ulaştığımız şelalenin görüntüsünden önce, bizleri şelalelerin gürültülü ve coşkulu bir debi ile akan sesi karşıladı.




Kaynağından çıktığı şekilde aşağıya dökülen Kapuzbaşı takım şelaleleri 30 ve 76 metre yüksekliklerden dökülen 7 adet şelaleden oluşuyor. Aladağların zirvelerinde bulunan kar ve buzulların erimesiyle beslenen ve yaz, kış suyunun hiç kesilmediğini öğrendiğimiz bu muhteşem şelale hem sesi hem de görüntüsü ile  sizi tam anlamıyla büyülüyor.

Döküldüğü yüksekliği ile yani irtifa açısından dünyanın en yüksekten, 100 metreden dökülen Uganda daki Victoria şelalesinden sonra, 70 metreden dökülen Kapuzbaşı yüksekliği ile de, dünyanın en yüksekten dökülen 2.şelalesidir.

Bizleri bu muhteşem görüntüsü ve coşkulu sesi ile karşılayan Kapuzbaşı, aynı zamanda buz gibi dökülen sularının  serinliği ile de tüm yorgunluğumuzu bir çırpıda üzerimizden atıverdi. Yol boyunca bir yandan yürüyerek ilerlerken bir yandan da şelalenin muhteşem görüntüsünü fotoğrafladık.


Büyük bir kaya bloğundan, yan yana çıkan ve muhteşem bir coşku ile dökülen ilk 3 şelale, takım şelale adını almış ve yükseklikleri ile tanınmış. Yol boyunca yürümeye devam ettiğinizde yine kaya bloğu üzerinden ama daha düşük debi ile dağınık ve geniş bir yüzeyde yayvan şekilde akan Elif şelalesi ile karşılaşıyorsunuz. Bölgenin bu denli doğal, temiz ve bakir kalmasının en önemli sebebi ulaşılması zor bir bölgede ve yerleşim merkezlerine olan uzaklığı olmuş. 




Elif şelalesinin hemen altında bir taş değirmen bulunmakta, değirmene ve Elif şelalesinin bulunduğu karşı kıyıya bir köprü üzerinden geçebiliyorsunuz. Yine vadi boyunca taşlık zemin boyunca ilerleyerek Kapuzbaşı şelalelerinin altına kadar yürümeniz mümkün. Tabi ki ıslanmayı göze almanız gerekiyor.

Yüksekten coşku ile dökülen su zerreciklerinin içerisinden geçen güneş ışıklarının oluşturduğu gökkuşağını ise devamlı görmeniz mümkün.


Kapuzbaşı şelalesi gezimiz yaklaşık 1,5 saat sürdü. Zamanın nasıl geçtiğini hiç birimiz anlayamamıştık. Önümüzde daha uzunca bir yolumuz olduğu için aracımıza dönerek tekrar yola çıktık. Bundan sonraki durağımız, Medetsiz dağı tırmanışı öncesinde kamp yapacağımız ve  Merdak Dağcılık Kulübü tarafından geleneksel olarak her sene düzenlenen Muzaffer Erol Gez dağcılık şenliği ve Medetsiz zirve tırmanışı için Türkiye’nin dört bir yanından gelen dağcı dostlarımız ile buluşmak üzere gideceğimiz, Medetsiz dağının eteklerindeki  Karboğazı kamp alanı olacaktı.



Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Hoşça kalın.




Yorumlar