Adım Adım Bursa, Uludağ Zirve Yolunda


Merhaba sevgili Hakkı Şenkeser "Benim Dikey Dünyam" okurları. Önümüzdeki hafta sonu Adım Adım Bursa grubu olarak Marmara Bölgesinin ve Bursa’nın en yüksek noktası olan, 2543 metre rakımlı Uludağ’ın zirvesine bir yürüyüş yapacağız.



Adım Adım Bursa gurubu olarak bu zirve yürüyüşünün bizim için ayrı bir anlamı daha olacak. Bildiğiniz üzere bizler, “ Koşarak yardım edebileceğimiz bu kadar fazla insan varken, neden sadece kendimiz için koşalım ki!” diyerek, iyilik peşinde koşan bir gurubuz.


Hep birlikte STK’ları için 39.Kıtalar arası İstanbul Maratonunda yapacağımız bu yardımseverlik koşusuna artık 3 aylık bir zaman kaldı. Bizde Bursa Adım Adım grubu olarak hem her zaman yaptığımız gibi birlikte keyifli zaman geçirmek hem de yoğun geçecek kampanya dönemi öncesi çalışmalarımıza ivme kazandırmak, “İyilik Peşinde Koşmaya Hazır Ol Bursa” mesajını tüm Bursa’ya ve Adım Adım camiasına Bursa'nın zirvesinden vermek istiyoruz.


20 Ağustos Pazar sabahı yapacağımız bu zirve yürüyüşü faaliyeti ile ilgili duyuruları hafta boyunca hem komite üyesi arkadaşlarımız hem de antrenör arkadaşlarımız ile birlikte yapmaya devam edeceğiz.

Uludağ zirve yürüyüşü aslında uzunca bir süredir gündemimizde olan ve arkadaşlarımızın da istedikleri bir etkinlikti. Yukarıda da yazdığım gibi arkadaşlarım ile birlikte ulaşım vs. tüm detayları hafta boyunca sizler ile paylaşıyor olacağız. Ama öncesinde Uludağ’ın zirvesine defalarca çıkmış ve amatör olarak dağcılık yapan biri olarak hem arkadaşlarımıza bu parkuru anlatmak hem de yürüyüş sırasında yanlarına neler alacaklar, nasıl giyinecekler, nasıl yürümeleri gerekiyor konularında bilgilendirme yapmak amacı ile bu yazıyı yazmak istedim.





Merak etmeyin. İlk defa zirve yürüyüşü yapacak arkadaşlar tüm sorularına bu yazıda cevap bulacaklar. Onun haricinde ilave bilgi almak isteyen arkadaşlarımız istedikleri zaman yine bana ulaşabilirler.

Öncelikle Uludağ zirve tırmanışı bir dağcılık etkinliğidir. Yani şehirde, parklarda sağlık için yaptığımız koşu antrenmanlarından daha farklı, farklı kas guruplarınızın çalıştığı gerek fiziksel, gerek mental anlamda dayanıklılık gerektiren etkinliklerdir.

Uludağ 2543 metre rakımlı zirvesi ile aslında düzenli olarak trekking ya da dağcılık aktivitesi ile uğraşanlar için, ülkemizin daha yüksek ve zorlu dağlarına göre zirvesine daha kolay ulaşılabilen herhangi bir teknik zorluk içermeyen, sağlığınızın ya da yürüyüş kondisyonunuzun iyi olduğu takdirde sıkı bir yürüyüşle çıkabileceğiniz bir dağdır. Ama her spor aktivitesinde olduğu gibi, hatta çok daha fazla olarak dağcılık aktiviteleri kesinlikle ciddiye alınması gereken en ufak dikkatsizliği affetmeyen bir spor aktivitesidir.

Parkuru sizlere anlatmadan önce;

Yanımıza neler alacağız?

Nasıl giyinmemiz gerekiyor?

Nasıl yürüyeceğiz?

Konularında bilgilendirme yapmak istiyorum.

Öncelikle zirve yürüyüşü için nasıl giyinmeliyiz?

Özellikle yazın yapılan dağcılık etkinlikleri, çıkacağınız dağa ve coğrafi koşullara göre de değişmekle beraberi, kış aylarında yapılan tırmanışlara göre daha az teknik donanıma sahip malzeme ihtiyacı gerektirir. Bu demek değildir ki Uludağ’ın zirvesine günlük ayakkabılar ya da sandalet tarzı hafif ayakkabılar ile çıkılır.

Benim önerim hatta ciddi olarak katılacak tüm arkadaşlarıma tavsiyem bileği saran bir bot ya da trekking ayakkabısı ile bu zirve yürüyüşüne katılmaları. Çünkü birçoğunuzun ayak bilekleri ve eklemleri bu coğrafya da, taşlık ve kayalık zeminde yürümeye alışık olmadığı için en hafifinden burkulma tarzı sakatlıklar ile karşılaşma ihtimaliniz olabilir. Yine botunuzun tabanı hafif tabanlı ayakkabılara göre zeminden gelen darbelere karşı ayaklarınızı ve bileklerinizi daha fazla koruyacaktır. İlk defa bot alacaklara tavsiyem ise bir numara büyük bot almaları ve yürüyüş öncesinde bağcıklarını iyice sıkarak ayaklarının bot içerisinde gezmesini engellemeleridir. Bu sayede özellikle dik inişlerde ayak tırnaklarınızı kaybetme riskini ortadan kaldırırsınız. Özellikle uzun yürüyüşlerde ayaklarınızın şişeceğini ve bu sebeple bir numara büyük botun önemini tekrar hatırlattıktan sonra giyim konusuna geçmek istiyorum.


Uludağ çok yüksek bir dağ olmamasına karşın hava şartları çabucak değişebilen bir dağdır. Bir bakmışınız çok güzel bir hava yerini sisli ve rüzgârlı bir havaya bırakabilir. Hafta boyunca hava durumunu takip ederek sizi kıyafetleriniz konusunda yönlendirmeye devam edeceğiz. Kıyafetleriniz dağ yürüyüşüne uygun hafif kıyafetler olmalı. Kesinlikle kot pantolon ile dağ yürüyüşü yapılmaz. Lütfen bunu aklınızdan çıkarmayınız. Kot tarzı dar pantolonlar hem sizi uzun yürüyüşler boyunca rahatsız edip hareketlerinizi kısıtlayacak hem de pamuklu yapıları sebebi ile teriniz ile ıslandığında çabuk kurumayacaktır. Benim tavsiyem hafif trekking tarzı pantolonlar giymeniz. Şort giymenizi de tavsiye etmiyorum. Hem rüzgâr hem de sıcak hava ile bacaklarınız yanacak aynı zamanda en ufak bir dikkatsizlik durumunda ayağınız kaydığınızda açık diziniz ya da bacaklarınız daha kolay yaralanacaktır.
Yürüyüş esnasında sık sık terleyeceksiniz. Yanınıza birkaç yedek tişört almanızı tavsiye ediyorum. Birde özellikle açık alanda ve molalarda rüzgâra çok maruz kalmamanız için rüzgârlık tarzı ince bir montu lütfen yanınıza alın.


Hava çok sıcak olmasa bile şiddetli esen rüzgâr sıcak hava ile birlikte oldukça yakıcı oluyor. Güneş kremi, siperlikli şapka ve boynunuzu koruyacak bir eşarp yine olmaz ise olmaz yanınıza almanız gereken diğer kıyafet ve malzemeler.

Peki, dağda ne yiyip ne içeceğiz?  Öncelikle yanınıza en az 2 litre su almanız gerekiyor. Benim gibi çok terleyip çok su tüketen arkadaşlarımız yanlarına 2,5 – 3 litre su alabilirler. Dağda inanın yürürken çok susadığınızı hissetmiyorsunuz. Ama sıcak hava ve sarf ettiğiniz efor ile birlikte çok fazla terliyor ve çok fazla su kaybediyorsunuz. Aşırı susuzluk yani dehidrasyon durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu da vücudun susuz kalması beraberinde birçok sağlık sorunlarının gelmesi demektir.

Yürüyüş sırasında yemek molamız zirvede olacak. Onun dışındaki kısa molalarda enerji verecek atıştırmalık kuruyemiş, kuru üzüm tarzı yemişler ve meyve suyu yanınıza alabilirsiniz. Ana moladaki yiyecek tercihi tamamen size kalmış. Midenizi çok fazla yormayacak sandviç tarzı yiyecekler, mineral ve tuz kaybını yerine çabuk koyabileceğiniz ayran tarzı içecekleri yanınıza alabilirsiniz.


Ve tüm bu yukarıda saydığımız malzemeleri içerisine koyabileceğiniz bir sırt çantası.
Yürüyeceğimiz parkur ile ilgili olarak detaylı bir bilgilendirme yapmadan önce son olarak yürüyüşçü arkadaşlara bir tavsiyem daha olacak. Yanlarına yürüyüş boyunca kullanabilecekleri baton almaları. Batonlar size yürüyüş sırasında pek çok avantaj sağlıyorlar. En önemlisi de vücudunuza, kas ve iskelet sisteminize yürüyüş sırasında binen zararlı yükleri en az %25 azaltmaları. Baton kullanımı ile ilgili daha detaylı bilgilendirmeyi, hemen altta paylaştığım linkteki ilgili yazımı okuyarak edinebilirsiniz.





Evet, sıra yürüyeceğimiz parkura geldi. Uludağ’ın zirvesine pek çok alternatif parkur kullanılarak ulaşılabiliyor. Biz Oteller 1.Bölgeden, Kayak evi önünden başlayarak, jeep yolunu takip ederek (yolun bir diğer ismi buzcular patikası) kapıya ulaşacağız. Bu dik tepeyi aştıktan sonra sağımıza Keşiş Tepe, Küçük zirveyi alıp soldan Rasat Düzünü takip ederek Uludağ’ın zirvesine ulaşacağız. Yürüyeceğimiz toplam mesafe gidiş dönüş 24 kilometre civarında olacak. Tahmini yürüyüş süremiz yine gidiş ve dönüş molalar dahil 8 saatten az olmayacak.

Doğa yürüyüşlerine yaza trekking faaliyetlerine katılanlar bilirler. Her etkinliğin bir zorluk derecesi vardır. Ve kolay anlaşılabilmesi açısından;

Kolay
Orta Zorlukta
Zor Parkur

Olarak adlandırılır. Bizim yürüyeceğimiz Uludağ zirve yürüyüşü kesinlikle ZOR PARKUR olacak. Benim tavsiyem 24 kilometrelik dik iniş ve çıkışlarda içeren bu zorlu parkura herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan ve genel kondisyonu iyi olan arkadaşlarımızın katılması.

Yürüyüşe Kayak evinin önünden başlayacağımızı ve jeep yolunu takip edeceğimizi daha önce yazmıştım. İlk dik çıkışımız olacak tepenin altına kadar devam eden bu toprak yol yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda. Yürüyüşe başlayacağımız ilk rakım 1908 metre yüksekliğinde. 5 kilometrenin sonunda çok fazla hissetmeden ve kolayca yürüyerek 2108 metre rakıma çıkacağız. Yani 200 metre irtifa kazanacağız.





Jeep yolunun sonunda bizi karşılayan dik tepe parkurumuzun en zorlu kısmı olacak. Yaklaşık 1,24 kilometre uzunluğundaki 2 farklı etaptan oluşan bu dik çıkışı gurubun performansına göre yorumlayıp gerekirse alternatif güzergâh takip edeceğiz. Tepeye yani rasat düzüne çıktığımızda da 2108 metre rakımdan yaklaşık 300 metre irtifa kazanarak 2400 metrelere çıkmış olacağız. Burada kısa bir mola verip dik çıkışın yorgunluğunu üzerimizden atmayı planlıyoruz. Sağımızda Uludağ zirveden yaklaşık 60 metre daha kısa olan Keşiş Tepe yani küçük zirveyi görebileceğiz. Bizim takip edeceğimiz rota ise soldan doğuya doğru olacak.




Rasat düzü adından da anlaşılacağı gibi hafif yükseltileri saymaz isek parkurun en kolay kısmı Zirveye kadar yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki bu parkuru kolaylıkla yürüyebileceğiz. Bu rota aynı zamanda Kuzeyde İstanbul tarafı, Güneyde Keles tarafının görülebildiği, yürüyüşe görsel güzellik katan bir rota. Aynı zaman da hava şartlarına göre güneşi en çok hissedeceğimiz ve sert rüzgâra da maruz kalacağımız bir bölge. Artık Uludağ’ın sırtlarında yürüyor olacağız.




Parkurun sonuna doğru tepenin üzerinde göreceğimiz Kara Kayalar mevki aşacağımız ikinci zorlu tepe olacak. Bu tepeyi aştıktan sonra ise artık Uludağ zirve en azından göz menzilimize girecek. Burada bizi zirvenin hemen altındaki göller ile birlikte muhteşem bir Uludağ Zirve manzarası bekliyor olacak.




Nihayet zirveye çıkan son dik yamacı da çıktıktan sonra bizi Türk bayrağı ile birlikte Marmara Bölgesinin ve Bursa’nın 2543 metre rakımlı zirvesi karşılayacak. Burada günün anısına zirve defterini yazıp bol bol resim çekineceğiz. Yemek molası sonrası takribi 40 dakikalık bir mola sonrasında hep birlikte dönüş yoluna geçeceğiz.





Bazı arkadaşlarımız göller bölgesine de inmek istiyordu. Fakat şimdilik katılımcı profilini de göz önüne alarak göller faaliyetini bir başka tarihte yapmayı düşünüyoruz. Aynı anda zirve ve göller yürüyüşü çoğu arkadaşımız için ciddi zorlayıcı olacaktır.



Son olarak yürüyüş düzeninden bahsetmek istiyorum. Ben rehber olarak gurubun önünde ilerlerken artçı olacak arkadaşımız gurubun en sonunda yürüyecek. Yürüyüş düzeninde kesinlikle rehberin önüne geçmeyip, artçının arkasında kalmayacağız.



Yukarıda da yazdığım gibi yürüyüşün başından sonuna kadar aynı dikkatle yürüyeceğiz. Özellikle dönüş yolunda çok daha temkinli ve dikkatli olacağız. Tüm istatistikler en basitinden takılma, düşme dahil olmak üzere tüm kazaların inişte olduğunu göstermekte. Dönüş yolunda hepimiz yorgun olacağız ve bir an önce araçlarımıza dönmek isteyeceğiz bu da dalgınlığa ve dikkatsizliğe daha açık olmamız anlamına geliyor.

Evet, arkadaşlar, biraz uzun bir yazı oldu ama en azından okurken etkinlik hakkında genel bir bilgiye sahip olabileceğinizi düşünüyorum.

Kesinlikle yorucu ve zor bir faaliyet olacak ama inanın zirvede olmak, başarmak o muhteşem atmosferi hep birlikte yaşamak kesinlikle unutulmaz olacak. Ben dağcılığa yıllar önce Uludağ zirve faaliyeti ile başlamıştım. Kim bilir sizlerde…

Sevgilerimle






















Yorumlar

  1. buyuk bir dikkatle yazilarini okudum hepsi yaşanarak tecrubeyle harmanlanip bizi bilgindirmek icin cok faydali tesekkur ederim hakki abi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım Pazar günü yapacağımız Uludağ zirve yürüyüşü etkinliğinde bu keyifli anları hep birlikte yaşayacağız. Teşekkürler.

      Sil
  2. Merhabalar. Bu yürüyüşe nasıl katılabiliyoruz acaba?

    YanıtlaSil
  3. Cok bilgilendirici bu trekking toplam olarak ne kadar zaman birimi icinde gerceklestirildi,rota belirleyici isaretler bulunmaktami?Herhangi vahsi bir hayvan durumu?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder