Kıdem Tazminatından Kesilen Gelir Vergisinin İadesi İçin Ne Yapacağız?

Merhaba değerli okurlar. Hatırlayacağınız üzere Kıdem Tazminatlarından Kesilen Gelir Vergilerinin İadesi konusunda paylaştığım yazımın ardından sizlerden sürecin nasıl işleyeceğine dair pek çok soru aldım.





Geçtiğimiz ay içerisinde çıkarılan torba kanunla geriye dönük olarak kıdem tazminatlarından kesilen gelir vergilerinin iade edileceği kamuoyuna duyurulmuştu. 

Konu ile ilgili olarak hem ilk ağızdan bilgi almak hem de sürecin nasıl işleyeceğine dair net bir bilgi almak amacıyla bağlı bulunduğum vergi dairesine gittim. Konuştuğum memurlar konudan haberdar olduklarını ama sürecin nasıl işleyeceğine dair kendilerine net bir bilgi tebligat gelmediğini söylemişlerdi.

Bende konu ile ilgili olarak bana sorularını yönelten okurlarıma, bir süre daha beklemelerini. Süreci takip ettiğimi ve bir gelişme olduğu takdirde kendilerine duyuracağımı söylemiştim.

O günden bugüne kadar konu ile ilgili olan gelişmeleri takip etmeye devam ettim. Geldiğimiz noktada kıdem tazminatlarından kesilen gelir vergilerinin nasıl iade olacağı, konu ile ilgili ne yapılması gerektiği, iade için istenilen belgeler vs. netleşmeye başladı.

Peki, ne yapacağız?

İlk olarak vergi dairesine başvurmanız gerekiyor. Buraya DİKKAT! Başvuruyu kendi bağlı bulunduğunuz vergi dairesine değil, işverenin muhtasar vergi yönünden mükellefi olduğu vergi dairesine yapılacak. Şubeleri nedeniyle ayrı vergi dairelerinin mükellefi olan iş yerlerinde, ilgili şubenin mükellefi olduğu vergi dairesine başvurulacak.

Başvuruyu bir DİLEKÇE ile yapmanız gerekiyor. Dilekçe örneğini AŞAĞIDA sizler ile paylaşıyorum.




Dilekçe ile birlikte;

Kesintiye ilişkin bilgilerin yer aldığı ücret bordrosu (Kesinti yapılan döneme ilişkin işverenden alacaksınız) 

Karşılıklı iş feshi sözleşmesi, ikale sözleşmesi veya iş akdinin sonlandırılmasına ilişkin benzeri diğer sözleşme ve belgeler.

İade talebinin AVUKAT tarafından yapılması halinde (bence bu başvuruyu kolaylıkla kendiniz yapabilirsiniz) vekaletname örneği.

Bu belgeler ve dilekçeniz ile birlikte vergi dairesine başvurmanız yeterli. 

Ben de önümüzde ki günlerde dilekçe ile birlikte ilgili vergi dairesine başvurumu yapacağım. Konu ile ilgili olumlu ya da olumsuz yeni bir gelişme olduğunda da yine sizler ile paylaşacağım.

Görüşmek üzere hoşça kalın.

Hakkı Şenkeser.


Yorumlar