Babalar Günü


Kızlarıma…

Merhaba değerli Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam” okurları. Bugün Babalar Günü. Bu vesileyle tüm babaların ve baba adaylarının babalar gününü kutluyor, benim ki gibi rahmetli olmuş çok değerli babalarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun…

Baba olmak çok özel bir duygu. Ben de iki kız evladı olan bir baba olarak kendimi bu bakımdan çok şanslı hissediyor ve bu yazıyı da sevgili kızlarıma ithaf ediyorum.



Babalar Günü tüm dünyada her yıl Haziran ayının üçüncü Pazar günü kutlanıyor.

Peki, ilk olarak Babalar Günü ne zaman kutlanmış? Merak ediyor musunuz?

Babalar Günü, ilk olarak Amerikalı bir iç savaş gazisinin kızının girişimleriyle ortaya çıkmış ve neredeyse tüm dünyada kutlanan bir gün haline gelmiş.

İsterseniz biraz daha detaya girelim…

Amerikalı bir iç savaş gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmüş, çevresinde bu yönde çalışmalar yapmış.

Dodd'un savaş gazisi olan babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüş. Dodd babasının, hem ülkesi hem de ailesi yararına yaptığı fedakârlıklarından yola çıkarak, tüm babalara ithafen babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü olarak ilan edilmesi için çalışmalar yapmış ama bu çalışmalar o tarihe yetişmediği için kutlamalar Haziran ayının üçüncü Pazar gününe ertelenmiştir.

İşte Babalar Günü ilk kez Dodd’un yaptığı bu çalışmalar neticesinde ilk olarak 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır.

1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir.

1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl Haziran ayının üçüncü Pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır.

1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edilmiştir.

Ülkemizde de tüm dünya ile birlikte aynı anda her yıl Haziran ayının üçüncü Pazar günü Babalar Günü olarak kutlanmaktadır.

Ama sadece tek bir gün mü?

Tabiki hayır. Türk Milleti olarak babanın dolayısıyla atanın yeri milletimizin her döneminde, Orta Asya’dan başlayarak günümüz coğrafyasında ki yeri de dâhil olmak üzere her dönem özel olmuş, baba baş tacı yapılmıştır.

Çok gerilere gitmeye gerek yok. Bu ülkenin aziz evlatları, babaları değil midir? 

Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşında, Milli Mücadele esnasında ülkesi uğruna, çoluğu, çocuğu, eşi uğruna, Türk Milletinin Özgürlüğü uğruna canını veren, şehit olan gazi olan.

Değil midir? Sınır boylarımızda vatanın bütünlüğü için nöbet tutan, bu uğurda gerektiğinde yine gözünü kırpmadan canını bile feda eden asker, polis, korucu babamız değil midir?

Değil midir? Çoluğunun, çocuğunun rızkı için gece gündüz demeden çalışan, çırpınan. Yemeyip yediren, giymeyip giydiren. Yeter ki oku vatana millete faydalı ol diyen…

Öyle değil mi? Millet olarak babalarımız için şöyle demez miyiz? “Baba çınar gibidir. Gölgesi yeter…”

Yazımı müsaadenizle rahmetli Can Yücel’in bir şiiri ile bitireyim.

Baban Giderse

Baban giderse;
Başı dumanlı dağın gider,
Atan gider, sırtın gider.
İki kapılı bu handa,
Menzile erişen yolun gider.

Baban giderse;

Darda yetişen elin gider,
Aklın gider, canın gider.
Şu dağlanmış yüreğinde,
Çocuk kalan yanın gider.

Baban giderse;

Öpülecek elin gider.
Bayram gider…

Babalar Günü, Babalar Günümüz Kutlu Olsun…


Yorumlar