Atatürk Modeli Fabrika

 Merhaba çok değerli Hakkı Şenkeser "Benim Dikey Dünyam okurları.  Kariyer ve İş Bloğum için araştırma yaparken karşıma çıkan ve ilgi ile okuyup “Atatürk ve Türk Tekstili” araştırma yazıma da ilham olan bir konuyu müsaadenizle sizler ile de paylaşmak isterim.


Atatürk Modeli Fabrika Resim 1

Gazeteci yazar Banu Avar, TRT 1'de "Sınırlar Arasında" isimli haber belgesel programın yapımcı ve yönetmenliğini yaptığı bir proje kapsamında Balkanlardan Kafkasya'ya Orta Asya'dan Ortadoğu ve Latin Amerika'ya Çin'den Avrupa'ya kadar birçok belgesel program yapar. 2004 – 2008 yılları arasında Banu Avar’ın gittiği ülkelerden biri de Venezüella’dır.



Şimdi Banu Avar’a kulak verelim:

"Şehri göreceğimiz tepeye doğru tırmanırken, Kemal Atatürk tabelasını geçince şaşırdım ki, tepeye geldik."

Genç kız rehber, heyecanla, "şu fabrikayı görüyor musun?" "Yanında nikâh salonu, şu sağlık ocağı, şu okul onun arkasındaki de bizim ev". Eeee, dememe kalmadı. Rehber, "Biz buna Atatürk modeli’ diyoruz." diye  yapıştırdı.

Venezüella’da bu gördükleri ve duydukları üzerine duygulanan Banu Avar:  

Venezüella tepesinde tüylerim diken diken, gururum tavan yapmıştı. Diyerek anlatmıştır heyecanını.

Atatürk Modeli Fabrika Resim 2

Peki, topraklarımızdan binlerce kilometre uzakta, farklı bir kıtada ki bir ülkeye “Atatürk modeli” dedirten fabrika anlayışı nedir?

Sanırım bu soruya yine en güzel cevap Atatürk’ün ağzından, Sümerbank Bursa Merinos Fabrikasında, fabrika şeref defterine yazdığı not ile (2 Şubat 1938) olacaktır.


"Sümerbank Merinos Fabrikası, çok kıymetli bir eser olarak millî sevinci artıracaktır. Bu eser, yurdun, özellikle Bursa bölgesinin endüstri gelişimine ve büyük millî ihtiyacın giderilmesine yardım edecektir. Eserin başarılmasından Ekonomi Bakanlığını tebrik ederim. Sümerbank direktörlüğüne teşekkür ve fabrikayı gördüğüm gibi yüksek bilgi, tam düzenli idarede, direktörüne başarı temenni ederim." K. Atatürk

Venezüella’daki “Atatürk Modeli Fabrika’ya” esin kaynağı olan fabrika ise 1937’de Atatürk tarafından açılan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’dır.

Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, Atatürk’ün kafasındaki “Sosyal Fabrika Projesi’nin” ilk uygulaması olması bakımından çok önemlidir.

Atatürk Modeli Fabrika Resim 3

Tekstil Kariyer 'de ki bir sonra ki yazımda, yazımın başında da yazdığım gibi “Atatürk ve Türk Tekstili” başlıklı yazımda bu konuya daha etraflıca değinmeye çalışacağım.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.


Yorumlar