CIE, Uluslararası Aydınlatma Komisyonu

 Merhaba çok değerli Hakkı Şenkeser "Benim Dikey Dünyam okurları. Tekstil Kariyer başlıklı bloğumda sizler ile mesleki bilgi ve tecrübelerimi paylaşacağımı bloğumun ilk yazısı olan Tekstil Kariyer "Kariyer ve İş Bloğu" başlıklı yazımda da yazmıştım.

Teknik paylaşımlar öncesinde, mesleki notlarımı bir yandan kontrol ederken bir yandan da güncel kaynakları araştırmaya devam ediyorum. Renk ve Boyar Maddeler üzerinde çalışırken notlarım arasında geçtiği için ve bir önceki yazımız olan "Renk ve Boyar Madde Nedir?" başlıklı yazımızda da sıkça geçtiği için öncelikle CIE hakkında bir paylaşım yapmak istedim.  
CIE Nedir? CIE, Kısaltması Fransızca ismi olan Commission Internationale’de l’Eclairage’ın baş harflerinden oluşmaktadır ve Uluslararası Aydınlatma Komisyonu anlamını taşımaktadır. 



CIE, Uluslararası Aydınlatma Komisyonu

İsminden de anlaşılacağı gibi bu kuruluş, üye ülkeler arasından ışık ve aydınlatma bilim ve sanatı hakkında iletişim ve bilgi alışverişi sağlanması ile uğraşmaktadır. CIE özerk bir kuruluştur. Politik veya başka amaçlı herhangi bir kuruluşa bağlı değildir, aydınlatma konusunda çalışan bireylerin ilgisi ile var olmuştur. Başlangıcından beri CIE bu konuda en büyük otorite olarak kabul edilmekte ISO ve IEC tarafından da uluslararası standartların belirlendiği kurum olarak görülmektedir.


Amaçları Nedir?

CIE kar amacı olmayan ve aşağıdaki sahip teknik, bilimsel, bilimsel ve kültürel bir kuruluştur:



Işık ve aydınlatma alanlarında bilim, teknoloji ve sanat konularında her şeyin tartışılabileceği uluslararası bir forum yaratmak ve bu alanlarda ülkelerarası bilgi alışverişini sağlamak. 

Işık ve aydınlatma alanlarındaki ölçümler için temel standartları ve yöntemleri geliştirmek.

Işık ve aydınlatma alanlarında uluslararası ve ulusal standartların geliştirilmesi amacıyla ilkelerin ve yöntemlerin uygulanmasında yol gösterici olmak. 

Işık ve aydınlatma alanlarında bilim, teknoloji ve sanatla ilgili tüm konularda standartları, raporları ve diğer yayınları hazırlamak. 

Işık ve aydınlatma alanlarında bilim, teknoloji, standartlaşma ve sanat konularıyla ilgili diğer uluslararası kuruluşlarla bağlantı oluşturmak ve ilişkide bulunmak. 

Bu amaçlarda ışık ve aydınlatma kavramları, görme, fotometri, renk, doğal ve yapay UV görülebilir ve IR ışınımı gibi konuları, çevresel ve estetik etkileriyle iç ve dış aydınlatma gibi uygulama alanlarını, ışık ve ışınımın üretim ve denetimini kapsamaktadır.

CIE Organizasyon Yapısı,

CIE’nin sorunları, bu kuruluşla ilgili her konuda karar sorumluluğu olan Ulusal Komite’lere teslim edilmiştir. Ulusal Komite’lerin bileşimi ülkeden ülkeye değişse de, hepsinin ışık ve aydınlatma ile ilgili tüm kuruluşları temsil etmesi ve onlarla iletişimde bulunması gerekmektedir. Ulusal Komite’leri oluşturanların CIE’nin teknik etkinliklerine katılmaları ve bu etkinlikleri sürdürme konusundaki iyi niyet ve çabaları çok önemlidir. Şu anda CIE’ye üye ülke sayısı 38’dir.

Arjantin
Almanya
Pakistan
Avustralya
Büyük Britanya
Polonya
Avusturya
Hong Kong
Romanya
Belçika
Macaristan
Rusya
Brezilya
İzlanda
Slav Cumhuriyeti
Bulgaristan
Hindistan
Slovenya
Kanada
Endonezya
Güney Afrika
Çin İsrail
İspanya
Hırvatistan
İtalya
İsveç
Çek Cumhuriyeti
Japonya
İsviçre
Danimarka
Norveç
Tayland
Finlandiya
Hollanda
Türkiye
Fransa
Yeni Zelanda
A.B.D.

Ayrıca Ulusal Komite kurulmamış ülkelerdeki kişiler, komisyona Bireysel Üye olabilirler. Bu kişiler CIE’nin teknik çalışmalarına katılabilir, fakat yönetimle ve organizasyonla ilgili konularda oy hakkına sahip değildirler. CIE’nin sorunları Ulusal Komite başkanlarından oluşan Genel Kurul’da tartışılarak, karar verilmektedir. Genel Kurul en az 4 yılda bir kez CIE’nin yine 4 yılda bir olan Oturum’ları sırasında toplanır. Yönetimle ilgili kararlar, üyelikler, bütçenin onaylanması ve standartların yayınlanması gibi konulardaki kararlar Ulusal Komite’ler tarafından alınır. Ulusal Komiteler teknik konulardaki etkinliklerini Yönetim Kurulu’na iletirler.

CIE gibi bir kuruluşun başarısı teknik komitelerin etkinliğine bağlıdır. Aslında, üye ülkelerin bireylerinin deneyimlerine bağlı olan uygun ve etkin bir komite yapısı olmadan CIE’nin amaçlarına ulaşılamaz.

CIE Şu Yayınları Üretir:

Standartlar.


Teknik Komite’ler ve Bölüm’ler tarafından hazırlanan Teknik Rapor’lar ve diğer teknik yayınlar.


Sempozyum ve Oturum’ların Bildirileri.


Disketler.(ışık ölçümü ve renk konusunda tablolar ve hesap yazılımları)


Teknik Komite’lerin etkinlikleriyle ilgili 100’den fazla bu gibi yayın yapılmıştır. Bu yayınlar Aydınlatma Türk Milli Komitesi aracılığı ile satın alınabilinir.

CIE, ISO ve IEC tarafından ışık ve aydınlatma ile ilgili her konudaki standardın belirlendiği bir kurum olarak görülmektedir. Bu 3 kuruluş ileride yapacakları çalışmalar hakkında birbirlerini haberdar ederler. CIE tarafından hazırlanan aydınlatma standartları ikili veya bazen de üçlü belgeler olarak yayınlanır. ISO veya IEC, CIE’nin konularıyla ilgili bir standart hazırlandığında, CIE ile bağlantı sağlayarak bilgi alınır. 1991’den beri CIE/ISO standartları ikili belgeler olarak yayınlanır.

CIE’nin resmi dilleri İngilizce, Fransızca ve Almancadır. Standartlar bu üç lisanda yayınlanır, diğer yayınlar İngilizce yazılıp, Fransızca ve Almanca özetleriyle birlikte yayınlanır.

Teknik Yayınlar’a ek olarak CIE News adlı bir haber bülteni yayınlanır. Bu bültende teknik programdaki gelişmeler, CIE’nin yeni yayınlarının örnekleri toplantı haberleri, yönetim konuları ve ışık ve aydınlatma konularında herkesin ilgisini çekebilecek konular yer alır. Bu bülten ücretsiz olarak Ulusal Komite’lere ve Bireysel Üyeler’e gönderilir.

CIE’nin Bölüm’leri, Teknik Komite’leri, Ulusal Komite’leri ve bunların Bölüm’leri hakkında bilgi veren yönetimle ilgili belgeleri de mevcuttur. CIE ile ilgili en yeni bilgiler Internet aracılığıyla elde edilebilir.

Kaynak : http://www.atmk.org.tr/cie.htm

CIE Web Site : http://www.cie.co.at/

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.



Yorumlar