Deprem ve Acil Durum Çantası Nasıl Hazırlanmalı?

Merhaba sevgili arkadaşlarım ve çok değerli HakkıŞenkeser “Benim DikeyDünyam” başlıklı blog takipçilerim. 

Öncelikle dün 30.10.2020 Cuma günü İzmir’de 6.6 şiddetinde meydana gelen deprem de hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet dilerken yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Biliyorum ki büyük devletimiz depremin yaralarını en kısa sürede saracak ve hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyecektir.

Deprem ülkemizin kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir gerçekliği.

Her ne kadar ülke olarak pek çok kez acı tecrübeler yaşamış olsak da ve bu depremlerde on binlerce insanımızı kaybetmiş olsak da insanoğlunun doğası gereği olsa gerek çabuk unutuyoruz.

Burada sorumluluğun büyüğü kesinlikle yöneticilerde. Gerek halkı bilinçlendirme noktasında gerekse mevcut yapı stokunun deprem yönetmeliklerine göre revizyonu ya da yıkılarak yeniden yapılması yönünde.

Ama maalesef biz de halkın bilinçlendirilmesi yönünde çok bir şey yapılmadığı gibi ki burada gerçekten konunun uzmanı ve misyonları gereği basında yer bulabildikleri ölçüde bizleri bilgilendiren akademisyenleri tenzih ediyoruz.

Mevcut depreme dayanıksız bina stokumuzun elden geçirilmesi noktasında hayatımıza giren bir kavram olan Kentsel Dönüşüm noktasında da eski binayı yık yerine daha yükseğini yap anlayışı, dolayısıyla rant ekonomisi hakim olduğu müddetçe biz ülke olarak yine her deprem sonrasında aynı konuları konuşmaya devam eder ve bu ülkenin canlarını beton bloklarının altında kaybetmeye devam ederiz.

Unutmayalım!

Öldüren deprem değil. İçerisinde oturduğumuz binalardır.

Konuyu çok fazla dağıtmadan neredeyse depremin kendisi kadar önemli olan ve hazırlanması ve bulundurulması çok maliyetli bir eylem olmayan ama kesinlikle can kurtaran bir deprem öncesi hazırlıktan bahsedelim.

Yazının bundan sonrasını AFAD’ın sitesinden alıntılıyorum. Konu hakkında Tabiki kendi görüşlerim de var. Ama zaten amacı bu bilgilendirmeyi yapmak olan bir kurumun görüş ve önerileri KESİNLİKLE dikkate alınmalıdır.


Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.

Bir deprem ya da afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için deprem ve afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Deprem, Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.

Bunun için öğretmeninizle birlikte ihtiyacınız olabilecek şeyleri belirleyip, çantanızı sınıfınızda öğretmeninizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalısınız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini büyüklerinizden öğrenmelisiniz.

Deprem, Afet ve Acil Durum Çantasının İçerisinde Neler Olmalı?

Gıda

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)


Giyecekler

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

Su

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeler

Sabun ve Dezenfektanlar

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kâğıdı

Hijyenik ped

Diğer malzemeler

İlk yardım çantası

Uyku tulumu veya battaniye

Çakı, düdük, küçük makas

Kâğıt, kalem

Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seç



Evet değerli arkadaşlar yazımızın başında da yazdığımız gibi, kesinlikle unutmayalı ve aklımızdan çıkarmayalım.

Öldüren deprem değil. İçerisinde oturduğumuz binalardır.

Bize düşen de içerisinde oturduğumuz binanın sağlamlığından emin olmak ve olası depremler için de hazırlı olmak.

Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere.

Yorumlar