MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Değerli arkadaşlar Hakkı Şenkeser "Benim Dikey Dünyam" başlıklı bloğumun Mesleki Yeterlilik sayfasının giriş yazısında  MYK Mesleki Yeterlilik Belgelendirme İş ve Meslek Danışmanlığı Başlığıyla konuya giriş yapmıştık. Bugünkü yazımızda Mesleki Yeterlilik Belgesinin tanımını yapıyoruz.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterlilikler de tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir.


Kalite güvencesi sağlanmış ve uluslararası personel belgelendirme standardına göre akredite edilmiş bir sistem aracılığıyla tarafsız, tutarlı, âdil ve güvenilir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olan bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir.

Örnek MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Kimlik kartı örneğini hemen altta ki fotoğraflar da görebilirsiniz.


Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mimarlık, mühendislik mesleği ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler bu kapsamın dışındadır; bunların dışındaki tüm meslekler için mesleki yeterlilik belgesi geçerlidir.

Mesleki yeterlilik belgesi sayesinde kişiler, ilgili meslekte yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını belgeleme şansına sahip olmaktadırlar. Bunu sağlayabilmek için, MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları görevlendirilmiştir. Bir meslekte mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişiler, ilgili meslekte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna başvuru yaparlar. Yetkili belgelendirme kuruluşu kişinin başvurusunu uygun bulursa kişiyi değerlendirmeye tabi tutar. Bu değerlendirme çeşitli sınav türlerini içerebilmektedir. Değerlendirme sonucunda başarılı bulunan adaylar mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaktadırlar.

Adayların sahip olduğu mesleki yeterlilik belgeleri belirli bir süre için (2 yıl, 5 yıl vb.) geçerlidir. Mesleki yeterlilik belgelerinin geçerlilik süresi, süre bitiminde ne gibi işlemlerle belge geçerliliğinin uzatılabileceği veya yeniden belge alınabileceği gibi konular ilgili ulusal yeterliliklerde detaylı bir biçimde açıklanmaktadır.

Konu hakkında daha detaylı bilgilendirme ve danışmanlık almak isterseniz;

GSM:  0 535 691 62 79 numaralı telefon numaramdan,

Bloğumun ana sayfasında ki  İLETİŞİM sayfasında ki bilgilerden de bana kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

MESLEKİ YETERLİLİK HAKKINDA Kİ TÜM YAZILARIMA GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Kaynakça: Konu hakkında daha detaylı bilgilere MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) sayfasından ulaşmanız mümkündür.

Hakkı Şenkeser





Yorumlar

Yorum Gönder