WhatsApp "Ya Sev Ya Terk Et"

Merhaba çok değerli Hakkı Şenkeser “BenimDikey Dünyam” okurları. Whatsapp yeni kullanıcı sözleşmesi birkaç gündür gündemi ciddi bir şekilde meşgul eden bir konu haline geldi.

Neredeyse insanlık tarihinin en büyük küresel salgını haline gelen ülkemizde dahi on binlerce vatandaşımızın canına mal olan her gün neredeyse en az 200 insanımızı kaybettiğimiz covid-19 salgınından, enflasyon rakamlarından, almış başını gitmiş fiyatlardan, işsizlik problemlerinden, yeni yıl ile hayatımıza giren zamlardan vs. daha önemli bir hale geldi ve gündemin ilk sırasına oturuverdi.



Bu konuda aynen Çin aşısında olduğu gibi acayip bir bilgi kirliliği ve kafa karışıklığı var. Çin aşısı için ne diyorlardı? “Bize çip takacaklar ve uzaktan kontrol edecekler.”

Şimdi de herkes whatsapp’ın yeni sözleşmesini konuşuyor. “Tüm mesajlaşmalarımızı okuyacaklar ve kayıt altına alacaklar, bizi asimile edecekler, milli egemenliğimiz elden gidecek, tüm sırlarımız açığa çıkacak.” vs.vs. şeklinde bir gündem her yerde dönüp duruyor.

Şimdilik konunun ilk muhatabı olan ve görevi bu gibi durumlarda hem kişisel hem de ulusal düzeyde haklarımızı koruma görevi olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan resmi bir açıklama yok.

Eminim ki en kısa zaman da konu hakkında ilk ağızdan bir açıklama yaparak kafalarda ki soru işaretlerini gidereceklerdir.

O zamana kadar sizlere müsaadenizle bir soru sormak istiyorum.

Sanırım pek çoğunuz, benim de olduğum gibi akıllı telefon kullanıcısısınız. Akıllı telefonlarımızda sadece whatsapp değil pek çok ücretli ya da ücretsiz uygulama kullanmaktayız. Bu uygulamaları telefonlarımıza indirirken indirdiğimiz uygulama bizden pek çok izin istiyor değil mi?

Telefon rehberimize erişim

Fotoğraflarımıza erişim

Mesajlarımıza erişim

Ses kaydı, fotoğraf çekebilme izni vs. isteyeni bile var.

Peki, bu uygulamaları bu isteklere rağmen telefonlarımıza indirip kullanmıyor muyuz? Tabiki bu izinleri verip geçiyor ve ilgili uygulamaları kullanıyoruz.

Bu uygulamaların pek çoğu whatsapp’ın yaptığı gibi karşınıza bir sözleşme çıkararak ben bu bilgileri 3.kişiler ile paylaşacağım bile demiyor. Ne zannediyorsunuz? Direkt bu bilgileri satıyor, pazarlıyor vs.

Burada tabiki whatsapp uygulamasını savunmuyorum. Ama zaten çerezler yani takip araçları ile hem kişisel telefonlarımız ve bilgisayarlarımız sıkı takip altında. Nelerden hoşlanıyoruz? Tercihlerimiz nedir? Hangi sitelere girip çıkıyoruz? Alışveriş tercihlerimiz nelerdir? Vs.vs zaten gün boyu takip altında.

Öncelikle bunun da farkına varalım lütfen.

Şimdi gelelim whatsapp yeni sözleşmesine.

İlk olarak isterseniz whatsapp sözleşmesin tam metnini sizler ile paylaşayım.

Whatsapp Sözleşmesi Tam Metni

WhatsApp'ta ocak ayının 4'ünde güncellenen "Gizlilik İlkesi “ne uygulamanın resmi sitesinde de yer verilirken birçok kullanıcıya imzalaması için sözleşme olarak da bildirildi. Paylaşılan metinde, WhatsApp'ın Facebook şirketlerinin bir parçası olduğu vurgulanarak, tam metinde şunlar yer aldı:

"Whatsapp hizmetlerinin yürütülmesi, sağlanması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla WhatsApp; hizmetlerimizi ne zaman yüklediğiniz, kullandığınız veya hizmetlerimize ne zaman eriştiğiniz dahil olmak üzere bazı bilgileri almak veya toplamak zorundadır.

(Whatsapp kullanıcıları için) aldığımız ve topladığımız veri türleri, hizmetlerimizi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Hizmetlerimizi sağlamak için belirli bilgilere gereksinim duyarız ve bunlar olmaksızın hizmetlerimizi size sağlayamayız. Facebook markalarının bir parçası olan Whatsapp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle de bilgi paylaşımında bulunur. Whatsapp hizmetlerimizin ve Facebook şirketi ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması maksadıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler.

Metin aynen bu şekilde.

Peki, WhatsApp kullanıcıların hangi verilerini toplayabiliyor?

Hesap Bilgileri

Mesajlar

Bağlantılar

Durum Bilgisi

İşlem ve Ödeme Verileri

Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

Kullanım ve Kayıt Bilgileri

Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

Konum Bilgileri

Çerezler

Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Peki Whatsapp Bu Yeni Sözleşme ile Neyi Amaçlıyor?

Birçok uzman zaten WhatsApp'ın bu verileri kullandığını bunu sadece yasal olarak meşru hale getirmeye çalıştığını düşünüyor.

Zaten hem whatsapp’ın hem de facebook ve instagram’ın sahibi Mark Zuckerberg Facebook üzerinden çoğu data ve bilgilerimize erişiyor. Ve bu datalar ve bilgiler sayesinde hem Facebook hem de Instagram’da ilgi alanlarımıza göre karşımıza pek çok reklam ve duyuru çıkıyor.

Fakat whatsapp sahip olduğu Facebook dataları ile Google kadar çok para kazanamıyor ya da reklam verenlerin yani iş ortaklarının istediğini ve beklentilerini karşılayamıyor. İşte WhatsApp datalarımızla daha spesifik bilgilerimize ulaşıp bunları şirketler ile paylaşarak hem sektörde daha fazla söz sahibi olacak hem de verilerimizi şirketlere ya da devletlere satarak daha fazla para kazanacak.

YANİ SEBEP TAMAMEN DUYGUSAL 😊

Facebook'ta zaten eğitim durumumuz, yaşadığımız yer, lokasyon durumumuz gibi bilgiler kayıt altında, bu bilgiler ışığında karşımıza reklamlar çıkıyor. Ama Facebook siz herhangi bir sayfayı ziyaret etmedikçe size spesifik olarak reklam veremiyor. Yani reklam için alışveriş sitelerinin sayfalarını ziyaret etmeniz gerekiyor. Bu da veri piyasası için yetersiz kalıyor.

Biz detaylı verilerimizi Facebook ile paylaşmadıkça bilgilerimize ulaşamıyor. En çok hangi markaları sevdiğimiz, nerden alışveriş yaptığımız, kaç kardeş olduğumuz ya da evli mi bekar olduğumuz, aylık gelirimiz gibi. Bunları ancak ziyaret ettiğimiz sayfalara göre tahmin ediyor ama bu onlar için yeterli değil ve yanılma oranı da çok fazla.

İşte bu yeni yasa sayesinde WhatsApp yazışmalarımızdan nelere ihtiyacımız olduğunu öğrenip örneğin yeni bir ayakkabı ihtiyacımız olduğunu arkadaşımızla paylaştığımızda bu veriyi Instagram üzerinden paylaşıp yapay zekâ önümüze istediğimiz tarz bir ayakkabıyı çıkaracaktır. Kısaca, WhatsApp üzerindeki görsel ve yazınsal tüm yazışmalarımızı Facebook ya da Instagram’a veri olarak paylaşıp bunları reklam devlerine sunacaktır.

Peki, Whatsapp Gerçekten Rakipsiz mi?

Sanırım whatsapp uygulamasını hem özel hem de resmi, kurumsal ihtiyaçlarımız için kullanmıyorum diyeniniz yoktur diye düşünüyorum.

Dünyada aynen bizim de olduğumuz gibi milyarlarca insan telefon yerine neredeyse tüm görüşmelerini WhatsApp üzerinden yapıyor.

Onu vazgeçilmez kılan başka bir şey de çevrenizdeki birçok insanın o uygulamayı kullanıyor olması. Siz Telegram ya da Signal gibi başka uygulamalara geçiş yapsanız bile eğer çevreniz o uygulamalara geçiş yapmamışsa bu sizin için bir anlam ifade etmiyor. Dolayısıyla bu da iletişiminizin hem özel hem resmi olarak sekteye uğraması demek.

Peki, ben ne yapacağım? Öncelikle yukarıda da yazdığım gibi BTK’dan resmi bir yazı gelmesini bekleyeceğim.

Nasıl ki, tüm sosyal medya sağlayıcılarının ülkemizde temsilcilik açması gibi çok haklı ve geçerli bir uygulama hayata geçirildi ve muhatapların buna uyması beklenip uymayanlara cezai müeyyide ve nihayetinde yasaklama getirileceği duyurulduysa bu konuda da resmi bir açıklama ve uygulama bekleyeceğim.

O zamana kadar sanırım whatsapp kullanmaya devam edeceğim. Zaten insanımızı çok iyi tanıyorum. Bir süre sonra bu konuda gündemden düşecek farklı bir gündem maddesi üzerinde konuşup asıl konuşmamız gereken gündem maddelerinden uzak durmaya devam edeceğiz. Ve çatır çatır tüm ülke olarak whatsapp kullanmaya devam edeceğiz :)

Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

Hakkı Şenkeser.

Yorumlar