Tekstil Sektöründe Mesleki Yeterlilik

Merhaba çok değerli Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam”okurları. Bloğumun Tekstil&Kariyer ana başlığı altında bu hafta tekstil sektöründe çalışan, üretimden yönetime dolayısıyla beyaz yaka ve mavi yaka tüm çalışanları yakından ilgilendiren bir süreçten, Mesleki Yeterlilik Belgelendirme süreçlerinden bahsedeceğim.

Öncelikle Mesleki Yeterlilik Belgelendirme süreçleri ile olan ilişkimden ve yetkinliğimden bahsetmek isterim.



Uzun yıllardır tekstil imalat sektöründe çalışan birisi olarak 2017- 2020 yılları arasında TÜRKAK’ tan TS-EN ISO IEC 17024 standartlarına göre akredite, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca Sınav ve Belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş 12 farklı sektörde ve 100’e yakın meslekte faaliyet gösteren Personel Belgelendirme Kuruluşu olan Lonca Belgelendirme A.Ş firmasının Tekstil Sektöründe ki TÜRKAK ve MYK Akreditasyon süreçlerini yönettim. 



Kurumun, tekstil sektörü çalışanlarının mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğunun bulunduğu;

- Ön İplik Operatörü
- İplik Eğirme Operatörü
- Ön Terbiye Operatörü
- Boyama Operatörü
- Bitim İşlemleri Operatörü
- İplik Bitim İşleri Operatörü

Mesleklerinin çalışan yetkinliklerinin ölçülmesine yönelik olarak teorik ve performans sınav sorularının hazırlanması, sınav ve belgelendirme süreçlerinin yönetilmesi, tekstil sektör komitesinin oluşturulması ve nihayetinde önce TÜRKAK sonra MYK akreditasyon süreçlerini tamamlayarak kurumun bu mesleklerde sınav ve belgelendirme yapma yetkinliği kazanma süreçlerini tamamladım.


Devamında yine tekstil sektörü başta olmak üzere Tekstil Sektör Danışmanı, Satıştan Sorumlu Sektör Yöneticisi ve MYK Mesleki Yeterlilik İş ve Meslek Danışmanı olarak çalışmalarıma devam ettim. Tekstil sektörünün dışında otomotiv, makine, metal, inşaat, plastik, enerji, ticaret, toplumsal sektörlerinde firmaların sınav ve belgelendirme süreçlerine danışmanlık yaptım.

Süreçler ile ilgili olarak TÜRKAK’ tan TS-EN ISO IEC 17024 ve ÇSGB – Mesleki Yeterlilik Kurumu Değerlendirici ve Karar verici eğitimlerini alarak belgelendirdim.



Öncelikle Mesleki Yeterlilik Sistemi Nedir? Sorusunun cevabını verelim.

Mesleki Yeterlilik Sistemi

Ulusal meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki ve teknik eğitim ve öğretim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı, işgücünün mesleki yeterliliğinin akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca ölçme ve değerlendirme merkezlerinde yapılan teorik ve uygulamalı sınavlar sonucunda belgelendirildiği, alınan belgelerin ulusal ve uluslararası düzeyde kıyaslana bilirliğinin sağlandığı, hayat boyu öğrenmenin desteklendiği, formel (örgün) eğitim almadan mesleği öğrenen kişilere bilgi ve becerilerini belgelendirme imkanının verildiği ve iş dünyası temsilcilerinin sürece ilişkin tüm kararlara aktif olarak katıldığı, kalite güvencesinin sağlandığı, adil, şeffaf ve güvenilir bir sistemdir.



Mesleki Yeterlilik Sisteminin İş ve Eğitim Yaşamına Katkısı Nedir?

Mesleki Yeterlilik Sisteminin kurulmasındaki temel amaç eğitim ile iş yaşamının nitelik talepleri arasında işlevsel bir bağ kurmaktır. Bu sistem Türkiye'nin küresel ekonomide rekabet edebilmesi için ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlayacaktır. İş dünyasının işgücüne yönelik mevcut ihtiyaçları ve geleceğe dönük eğilimleri, hazırlanmasına katkı sağlayacağı ulusal meslek standartları yoluyla eğitim sistemine yansıyacaktır. 

Yine eğitim dünyası da amaçlarından birisi olan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini bu sistem sayesinde etkin ve esnek bir şekilde gerçekleştirecektir. Bu sistemin en güçlü yönlerinden birisi, hayat boyu öğrenme anlayışını kabul etmesidir. Bu kapsamda herhangi bir eğitim almadan çalışarak beceri edinen bireyleri sahip oldukları becerileri belgelendirmeleri, bireylere farklı meslekler veya sektörler arasında yatay ve dikey geçişleri sağlaması, bulunduğu sektörde ve icra ettiği meslekte ortaya çıkan yeni gelişmeleri esnek bir şekilde mesleğine yansıtabilmesi ve bunu belgelendirebilmesi gibi imkanlar bu sistem sayesinde mümkün olacaktır.



Ulusal Meslek Standartı Nedir?

Ulusal Meslek Standardı (UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur.

Standardı hazırlanacak meslekler, iş piyasasının ve eğitim kurumlarının öncelikli ihtiyaçları ve sektör komitelerinin önerileri dikkate alınarak Yönetim Kurulunca belirlenir.



Standardı yayımlanan mesleğe ilişkin yeterlilik seviyesi, Avrupa Birliği tarafından benimsenen yeterlilik seviyelerine ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesine (AYÇ) uygun olarak belirlenmektedir. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine (AYÇ) yönelik detaylı bilgiyi bir sonra ki yazımda sizler ile paylaşıyor olacağım.

Ulusal Yeterlilikler Nedir?

Ulusal yeterlilikler; Ulusal ya da uluslararası meslek standartları temel alınarak hazırlanan, öğrenme, ölçme-değerlendirme amacıyla kullanılan, bireylerin mesleğini başarı ile icra etmesi için sahip olmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinlikler ile bu bilgi, beceri ve yetkinlikleri kanıtlamaları için nasıl bir ölçme ve değerlendirme sürecinden geçmeleri gerektiğini açıklayan, MYK tarafından onaylanarak yürürlüğe giren teknik dokümanlardır.


Ulusal yeterlilikler ile uyumlu ölçme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetleri MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilmektedir. Yapılan sınavlar sonucu başarılı olan bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir.


Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Mesleki Yeterlilik Belgesi, bireylerin herhangi bir meslekte, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından oluşturulmuş ulusal yeterliliklerde belirtilen şartları karşılamaları halinde sahip olabilecekleri bir belgedir.



Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mimarlık (Avrupa Birliği'nde otomatik tanınma kapsamında yer alan meslekler), mühendislik mesleği ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler bu kapsamın dışındadır; bunların dışındaki tüm meslekler için mesleki yeterlilik belgesi geçerlidir.

Mesleki yeterlilik belgesi sayesinde kişiler, ilgili meslekte yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını belgeleme şansına sahip olmaktadırlar. Bunu sağlayabilmek için, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları görevlendirilmiştir. Bir meslekte mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişiler, ilgili meslekte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna başvuru yaparlar. Yetkili belgelendirme kuruluşu kişinin başvurusunu uygun bulursa kişiyi değerlendirmeye tabi tutar. Bu değerlendirme çeşitli sınav türlerini içerebilmektedir. Değerlendirme sonucunda başarılı bulunan adaylar mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaktadırlar.



Adayların sahip olduğu mesleki yeterlilik belgeleri belirli bir süre için (2 yıl, 5 yıl vb.) geçerlidir. Mesleki yeterlilik belgelerinin geçerlilik süresi, süre bitiminde ne gibi işlemlerle belge geçerliliğinin uzatılabileceği veya yeniden belge alınabileceği gibi konular ilgili ulusal yeterliliklerde detaylı bir biçimde açıklanmaktadır.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı.



Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”

Tekstil Sektörü Mesleki Yeterlilik Belge Zorunluluğu Olan Meslekler

 


MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.

Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesindeki yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları arama modülünden sorgulama yaparak öğrenir.



Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülür, bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yaparlar.

Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.



Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Süreci Nasıl İşlemektedir?

Sınav ve belgelendirme süreci, belirlenen ulusal yeterliliklerde akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlarca yürütülmektedir. Belgelendirme için gerekli tüm işlemler MYK’nın gözetim ve denetimi altında, ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Yetkilendirilmiş kuruluşun yapacağı ölçme ve değerlendirme sonucunda belgelendirilmesi uygun olan kişilere MYK Yönetim Kurulu’nun onayı ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri verilmektedir.


Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için gereken şartlar ise her meslek için geliştirilen Ulusal Yeterliliklerle belirlenmektedir. Buna göre MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen adaylar ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş personel belgelendirme kuruluşlarından birine başvururlar. Bu konuda yürütülen işlemlerin detayları MYK tarafından çıkarılan Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

Süreç aday ya da kurumlar için aşağıda ki işlem sırasında yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından yönetilmektedir.

Meslek Seçimi

Başvuru Alınması / Değerlendirilmesi

Sınavların Planlanması

Teorik / Performans Sınavlarının Yapılması

Belgelendirme Kararının Verilmesi

Belgenin Basılması ve Teslim Edilmesi

Teşvik ve Ödemelerin Gerçekleştirilmesi

Destek ve Teşvikler

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Olan Mesleklerde Sınav ve Belge Ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonundan Karşılanmasına İlişkin Teşvik Süresi 2 Yıl Daha Uzatıldı.

26 Mart 2020 tarihli ve 31080(Mükerrer) Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘‘7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’un 16. maddesiyle sınav ve belge ücretlerinin tamamının 2022 yılına kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması sağlanmıştır. Anılan kanunun 52. maddesinde ise 16. Maddenin 31/12/2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girdiği belirtilmektedir. Bu sayede 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren belge almaya hak kazanmış kişiler de teşvikten yararlanarak sınav ve belge ücretini geri alabileceklerdir.

Madde Metni: MADDE 16 – 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun ek 3’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “31/12/2019” ibaresi “31/12/2021” şeklinde değiştirilmiştir.

Yine 13.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanun kapsamında teşvikten yararlanma şartlarını taşıyan, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı 54 aya kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilmektedir.

Konu hakkında daha detaylı bilgilendirme ve danışmanlık almak isterseniz;



GSM: 0 535 691 62 79 numaralı telefon numaramdan,

Bloğumun ana sayfasında ki İLETİŞİM sayfasında ki bilgilerden de bana kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Hakkı Şenkeser

Yorumlar