14 Zirve: Hiçbir Şey İmkânsız Değildir.

Merhaba çok değerli Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam”okurları. Bu akşam dün akşam izlediğim ve yazımın başlığına da ismini veren;

14 Zirve: Hiçbir Şey İmkânsızDeğildir.

Filmi hakkında yazmak istiyorum. Netflixte içerisinde bulunduğumuz 2021 yılında gösterime giren ve yönetmenliğini Torquil Jones’in yaptığı başrollerinde yeryüzünde ki 14 adet 8000 metrelik dağların zirve tırmanışını gerçekleştiren Nepalli dağcı Nimsdai Purja’nın yer aldığı belgesel kategorisinde yer alan filmi sadece benim gibi dağlar ve dağcılık sporu ile ilgilenenlerin değil, tüm doğa severlerin ve özellikle içerdiği stratejik planlama, her türlü zorlu koşulda mücadele azmi ve üst düzey motivasyon içermesi sebebiyle herkesin izlemesini şiddetle tavsiye ediyorum.



14 Zirve: Hiçbir Şey İmkânsız Değildir. Nepalli dağcı Nimsdai Purja’nın çoğunluğunu yine kendisi gibi Nepalli sherpalardan oluşan ekibiyle birlikte, 6 ay gibi kısa bir süre içinde dünyadaki 8000 metreden yüksek 14 dağın zirvesine tırmanma mücadelesini anlatan müthiş bir proje müthiş bir macera.




Nimsdai Purja ve ekibinin proje ve takımlarına verdikleri isim “Project possible” yani “mümkün projesi”

Belgesel; “Büyük hayaller kurmaktan korkmayın. Nereli olduğunuz fark etmez. Hiçbir şeyin imkânsız olmadığını dünyaya gösterebilirsiniz” girişiyle ve 8000 metrenin üzerinde ki zirvelerin müthiş görüntüleri ile sizleri karşılıyor.

Film hakkında yazmaya devam etmeden önce Nimsdai Purja’nın projesine de ismini veren 14 zirveden bahsetmek isterim.

Yeryüzünde 8000 metre yüksekliğini aşan 14 adet dağ vardır. Bunların hepsi de Himalaya ve Karakurum sıradağlarında, Çin, Nepal ve Pakistan'dadır. Söz konusu 14 adet 8000 metrelik dağların zirvesine tırmanış dağcılıkta bir tür dünya rekorudur, daha doğrusu bir dağcılık maratonudur ve üst düzey dağcıların adını 14x8000 adını verdikleri elit bir dağcılık projesidir.

14x8000 projesinin zorluğunu ifade edebilmek için şu ana kadar sadece 32 dağcının bunu tamamlayabildiğini söylemek sanırım yeterli olacaktır. Yeryüzünde ki 8000 metrenin üzerinde ki bu 14 dağa çıkan ilk insan Reinhold Messner'dir. Bunu 16 Ekim 1986 tarihinde toplam 16 senede başarmıştır. Günümüzde toplam 32 kişi 14x8000 projesini başarıyla tamamlayabilmiştir. Yine bu proje uğrunda pek çok dağcı 8000 metrelik dağlarda hayatlarını kaybetmiştir.

Nimsdai Purja’nın adını verdiği ve 14x8000 dağın tamamına 6 ay gibi bir sürede çıktığı mümkün projesine kadar bu dağların tamamına çıkış için en hızlı tırmanma zamanı ise 7 seneydi.



Normalde tek 8000 metrelik bir dağa bile tırmanmak büyük bir projedir ve en az 2 aylık bir süreci kapsamakta ve içerisinde pek çok risk barındırmaktadır. 8000 metrenin üstü ölüm bölgesidir. Yüksek irtifa dağcılarının tabiriyle orada yüksek bahisli bir oyun döner. Soğuk, rüzgâr ve çığ riski. Hazır olmanız, kuvvetli olmanız tek başına yetmez. Aynı zaman da şanslı da olmalısınız.

14x8000 projesine halen devam eden ve bu dağların 13 tanesine tırmanan Türk dağcısı Tunç Fındık’ın K2 tırmanışı öncesinde söylediği gibi;

“K2 dağların dağı, dağcıların dağı, dünyanın en kötü havasına sahip devamlı kötü hava şartlarında tırmanış yaptığınız bir dağ K2. Zirvesine çıkan her 3 kişiden birisinin öldüğü istatistik bir gerçek. Yani şu bu kadar basit zirvesine çıkan ben, sen ve o dan birisi inişte ölecek”

Tunç Fındık - K2 Dağların Dağı

Tek bir 8000 metrelik dağa bile tırmanmanın kendi içerisinde ki risk ve zorluklardan bahsettikten sonra isterseniz tekrar Nimsdai Purja’nın mümkün projesine dönelim.

2019 yılında tüm dünya dağcılık camiası Nepalli Nimsdai Purja isimli bu çılgın adam dan bahsetmeye başlar. O daha öncesinde kimsenin adını duymadığı bir kimseydi. Herkes şu soruyu soruyordu. Nimsdai Purja da kim?

Nimsdai tırmanışları öncesinde şunu söylüyordu. “Eğer sağ kalabilirsem bunu 7 ayda yapabilirim. Burada önemli olan insanlığa ilhan verebilmek. Nepalli dağcılar hiçbir zaman hakkettikleri saygıyı göremediler. Ben Nepal dağcılık topluluğunu temsil etmek istiyorum. Bana planımın imkânsız olduğu söylendi. Ben de o yüzden projeme “Project possible” yani “mümkün projesi” ismini verdim”



Peki, bu dağcılık camiasının tanımadığı 14x8000 lik dağların tamamına 7 aydan kısa sürede çıkan bu çılgın adam kimdir?

Belgeselde aynı zaman da Nimsdai Purja’yı da yakından tanıyorsunuz. 25 Temmuz 1983 yılında Nepal’de doğmuş olan Nimsdai Purja Dağcılık kariyerine başlamadan önce, İngiliz Ordusu'nda Gurkhas Tugayı'nda, ardından Kraliyet Donanması'nın özel kuvvetler biriminde görev almış profesyonel bir asker.

Askerlik kariyeri boyunca yine dağ tırmanışları yapan Nimsdai Purja 14x8000 projesini gerçekleştirebilmek amacıyla profesyonel askerlik kariyerine son vermiştir.

Belgesel müthiş bir tempo ile Nimsdai Purja’nın 14 dağın tamamına çıkışı ile devam ediyor. Emin olun soluksuz bir şekilde bu tırmanışları heyecan içerisinde izliyorsunuz. Belgeselin sonunda yani hedeflediği 7 aylık sürenin de altında 14x8000 projesini tamamlayan Nimsdai Purja’nın dönüşü sonrasında onu havaalanında karşılayan gazetecilere söyledikleri ise manidar;



“Merhaba millet. Şimdi dünyanın 14 yüksek zirvesine tırmandık değil mi? Hadi açık konuşalım. Eğer bu Avrupalı ya da batılı bir dağcı tarafından gerçekleştirilmiş olsa burada bunun 10 katı haberci olurdu. Hadi bunu hak eden insanlara hakkını verelim”

Haklı değil mi? Nimsdai Purja bu sözleriyle Nepalli dağcılara hak ettikleri saygının maalesef gösterilmediği sitemini yapıyor.

Evet değerli dostlarım, “14 Zirve: Hiçbir Şey İmkânsız Değildir” Belgeselini seyredeceğinizi ve umarım benim kadar keyif alacağınızı düşünüyorum. Bloğumu takip eden ya da beni yakından tanıyan dostlarım iyi bilirler. Ben dağları çok seviyorum. "Dağlar Sessiz Öğretmenlerdir." Dağlar, hayata farklı bir gözle, farklı bir pencereden bakabilmemi, çok daha fazla olgunlaşma mı, uzun vadede gerçekçi hedefler koyarak sabırla bu hedefler üzerinde ilerleme mi sağladı. 

Dağcılığı ve dağları artık sadece bir spor ya da bir hobiden daha çok, yaşamıma anlam katan, mücadele gücü ve azmimi geliştiren, yeni keşifler yapmamı sağlayan bir öğreti olarak görüyorum.

Zirveye mi Yürümek İstiyorsun?  Hedefiniz eğer zirveye ulaşmaksa, bazen farklı bir bakış açısı lazımdır.

Türk dağcısı Tunç Fındık’ın, 8000/Yüksek Macera isimli kitabının ön sözünde yazdığı gibi;

“Keşif olayı Amerika’yı keşfetmek kadar büyük olmak zorunda değildir. İnsan ruhu zorluklarla mücadele etmeye ve keşif yapmaya ihtiyaç duyar”

Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

Hakkı Şenkeser

Yorumlar

  1. Önerinizi kesinlikle dikkate alacağım ve bu hafta sonu izleyeceğim. Anlatımınız çok heyecan vericiydi. Bu nedenle etkilenmiş olabilirim. Dediğiniz gibi, mücadele ruhu çok önemli. Keşfetme duygusunu da asla kaybetmemeliyiz. Tam olarak bu duyguyu taşıdığım için Dijital göçebe olmak istiyorum, muhtemelen birkaç sene sonra olacağım. Bloğunuzu düzenli olarak takip edeceğim. Yolunuz açık olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öncelikle yorumunuz için teşekkür ediyorum. Umarım hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sizin de yolunuz açık olsun. Selamlar ve sevgiler.

      Sil

Yorum Gönder