Etkileyici Kamp Alanları - 1 "İran Mazenderan Alam Kooh Dağı ve Hesarchal Ovası"

Merhaba çok değerli HakkıŞenkeser “Benim Dikey Dünyam” okurları. Hint kökenli ünlü kişisel gelişim uzmanı Robin Sharma’nın çok sevdiğim bir sözüyle satırlarıma başlamak istiyorum;

“Bir dağın zirvesinde olmanın keyfini önce eteklerinde yürümeden nasıl yaşayabilirsin”


Biz dağcılar yapacağımız tırmanışlar öncesinde tırmanacağımız dağın eteklerinde kamp atar tırmanış öncesinde ki tüm hazırlıklarımızı bu kamp yerlerinde yaparız. Tırmanışlarımız bu kamp yerlerinden başlar ve yine bu kamp yerlerinde biter. Tırmanışın büyüklüğüne yani çıkacağınız kampın rakımına yani yükseltisine göre bazen bu kamp yerlerinde sadece 1 gün kalırken kimi zaman da günlerde kamp yerlerinde kalmanız ve tırmanışını yapacağınız dağın irtifasına ve iklim şartlarına uyum sağlamanız gerekir ki dağcılıkta bunun karşılığı aklimatizasyondur.



Sadece biz dağcılar değil pek çok doğa sever de tırmanış yapmayacak dahi olsalar da yine kamp yerinin yükseltisine bağlı olarak bu kamp yerlerine gelir çadır kurar ve kamp yerinde doğa ile baş başa kalmayı tercih eder. Niyetiniz ne olursa olsun, ister kamp attığınız dağın zirvesine çıkmak isterse sadece kamp alanında doğa ile baş başa kalmak. Sonuçta bu kamp yerini doyasıya yaşar, tüm oksijeni içinize çeker, bitki örtüsünü ve bu güzel tabiat ortamı içerisinde hayatını sürdüren canlıları ilgi ile takip eder ve geldiğiniz şehrin tüm olumsuz etkilerini üzerinizden bir çırpıda atıverir ve adeta yenilenirsiniz.



İşte bu yazı dizisin de sizlere elimden geldiğince kamp yaptığımız doğa harikası bu kamp yerlerini çektiğim fotoğraflar eşliğinde aktarmak istiyorum. Yazı dizisi dememde ki amaç da zaten elimden geldiğince pek çok kamp yerini sizlere aktarmak olacak.

Sizlere ilk anlatacağım kamp yeri; “Hesarchal Ovası” Geçtiğimiz sene, 2022 yılının ağustos ayında İran Alam Kooh ve Demavend dağı tırmanışları için gittiğimiz İran’ın Mazenderan eyaleti sınırlarında 4848 metre rakımlı Alam Kooh dağının eteklerinde etrafı yine 4000 metrelik dağlar ile çevrili içerisinde bolca pınar ve derelerin bulunduğu muhteşem bir kamp alanı.

4848 metre rakımlı Alam Kooh dağı tırmanışımı başka bir yazımda yine sizlere aktaracağım. Ama tırmanışımız yani Alam Kooh dağı tırmanışı Hesarchal Ovasından başlayacağı için yine bu yazıyı da detaylı bir şekilde okumanızı ve notlar almanızı da tavsiye ediyorum.

Hesarchal ovasında ki kamp yerimize ulaşmak için İran Tahran şehir merkezinde ki Howeyzeh Tehran otelinden araç ile yaklaşık ilk olarak 3,5 saatlik 151 km süren bir araç yolculuğu ile kuzey batı istikametinde Hazar denizi istikametine doğru ilerlemeniz gerekiyor.


Rota boyunca aynı zaman da rakım olarak da yükseldiğiniz için derin vadiler ve muhteşem bir manzara eşliğinde ilerliyorsunuz. Özellikle; “Hezar Cham” diye adlandırılan ve derin bir vadi ve yüksek dağlar ile çevrili içerisinden Shah Rood nehrinin geçtiği Hezar Cham geçidi boyunca ilerliyorsunuz. Hezar Cham Geçidi, Hazar kıyısındaki Sardab Rood Nehri Vadisi'ni Taleghan Vadisi'ne (Shah Rood Nehri Vadisi) bağlayan bir patikadaki en yüksek noktadır. 1930'larda Karaj-Chalus Yolu yapılmadan önce, bu yol Hazar Sahili ile Elburz Dağları'nın güney yamaçları arasında bir bağlantı yolu olarak hizmet veriyordu. "Hezar Cham", "Bin Viraj" anlamına gelir ve muhtemelen o yoldaki birçok viraja atıfta bulunmaktadır. 



Vadi boyunca aynı zaman da durup dinlenebileceğiniz karnınızı doyurabileceğiniz pek çok tesis de yol boyunca hizmet vermekte. Bölgenin aynı zaman da bir mesire yeri olduğunu hatırlatıp özellikle yaz aylarında ki bizim gittiğimiz tarihte Tahran’da çöl iklimi sebebiyle müthiş bir sıcak vardı. Bu bölge rakım olarak yüksek olması sebebiyle size ferahlatıcı serin bir mevsim yaşama imkânı sağlıyor. Dolayısıyla özellikle hafta sonu İran halkı araçları ile bu bölgeye akın ettikleri için trafik vadi boyunca yoğun olabiliyor.



Yolumuz sırasıyla Mazandaran Eyaletindeki Kelardasht Şehri ve Rudbarak Köyü'ne doğru devam edecek oradan da aynı zaman da Alam Kouh dağı tırmanış izinlerimizi alacağımız İran Dağcılık Federasyonu bürosunun da olduğu Vandarbon kampına ulaşacağız.




Vandarbon kampı, Rudbarak Kampı'na 10 km uzaklıkta ve deniz seviyesinden 2000 m yüksekliktedir. 2011 yılında inşa edilen kampta şehir elektriği, merkezi ısıtma sistemi, yataklar, battaniyeler, ocaklı ve bulaşıklı mutfak, WC, banyo vb. bulabilirsiniz. Buradan hareketle varış noktamız olan Hesarchal ovasından geçen Aalam Kouh güney rotası, güzelliği ve dağın diğer rotalarından daha az zorlu olması nedeniyle aynı zaman da yürüyüşçüler arasında da çok popülerdir.

 


Vandarbon kampından tırmanışınızın başlayacağı Hesarchal ovasına ulaşabilmek amacıyla 2 kademeli bir yolculuk yapmalısınız. İlki jeep yolculuğu ikincisi de jeep ile ulaşımın sona erdiği noktadan itibaren dilerseniz ağır kamp yükünüzü katırlara vererek ovaya kadar yapacağınız yürüyüş.

Vandarbon kampının hemen yanı başında gelen turlar için ulaşım desteği sağlayan jeepler mevcut. Buradan grubunuzu Tang-e Galoo’nun başlangıç noktasına yani yaklaşık 3200 metre rakıma kadar jeepler ile ulaştıracaksınız. Jeep ile taşlık ve engebeli bir patikayı takip edeceğiniz rota yaklaşık 1,5 saat kadar sürecek.



Yolun sonuna yani Tang-e Galoo rotasının başlangıcına geldiğinizde çantalarınızı jeeplerden indirecek ve katırlara vereceksiniz. Burada tercih tamamen size ait kamp yükü ile yürümeyi de tercih edebilirsiniz.




Buradan Hesarchal ovasına ulaşmak için Tang-e Galoo Rotasını geçmeniz gerekecek. Derin vadiler arasında ilerlediğiniz Tang-e Galoo'daki patika izi açıkça ayırt edilebilir. Yol boyunca karlı dağlardan doğup akan dereler size eşlik edecek. Ara ara çöken sis Tang-e Galoo rotası boyunca yaptığınız yürüyüş esnasında görüş mesafesini azaltabilir bu nedenle patikada yürüyüş yaparken nereye bastığınız konusunda çok dikkatli olmanız gerekir . 




Tang-e Galoo parkurunun başlangıcında nehir sağ tarafınızdadır, ancak bir köprüyü geçtikten sonra yürüyüşünüzün büyük bir kısmında nehir solunuzda olacaktır. Nehrin üzerine kurulan ahşap köprüyü geçmek için çok dikkatli olmanız gerekecek.




Yaklaşık 2 saatlik yürüyüşten sonra kendinizi doğal Hesarchal Ovası'nda bulacaksınız. Bu ova (3400 m) İran'ın en güzel ovalarından biridir. 4000m dağlarla çevrilidir. 



Bu yüzden soğuktur ve içinde bolca pınarlar ve nehirler bulunabilir. Zirve orada görünmüyor ama ovada Menareh olarak bilinen güzel bir zirve var. Menareh Zirvesi'ne dönük durursanız, zirvenin yolu neredeyse sağ tarafınızda olacak ve zirve Menareh ile patika arasında olacaktır. Çoğu dağcılık grubu, yürüyüşlerini geceyi ovada geçirecek şekilde planlar. Kamp yapmak için çok güzel yerler var ve bolca su bulunabiliyor.



Kamp yerine vardığımızda artık hava serinlemiş ve yavaş yavaş da kararmaya yüz tutmuştu. Hızlıca çadırlarımızı kurduk ve çevrede bir keşif gezisine çıktık. Bu esnada yine kamp alanına gelen bir İranlı dağcı grubun çaduırlarını kurmasına da yardım ettik. Onlar da bizi dostça misafir ettiler ve keyifli sohbetlerine dahil ettiler.





Gece Alam Kooh dağı tırmanışı başlayacağı için havanın kararmasıyla çadırlarımıza çekildik ve uyuduk. 02:00’de tırmanış için kalktık ve hazırlıklarımızı tamamlayıp biraz da bir şeyler atıştırarak Alam Kooh dağı tırmanışına saat gece 03:00’de başladık.





Alam Kooh dağı 4848 metre rakımlı İran’ın en yüksek 2.dağı tırmanışımızı daha sonra yine sizlere detaylı olarak aktaracağım.






Tırmanışımız sonrasında yine kamp alanına döndük. Bir şeyler atıştırıp kampımızı toplayarak tekrar geldiğimiz güzergahı takip ederek Tahran’a dönerek artık İran ve Orta Doğunun en yüksek zirvesi olan 5610 metre rakımlı Demavend dağı zirve tırmanışı hazırlıklarımıza başladık. Yazımı müsaadenizle Hesarchal ovansıdan resimler ile bitiriyorum.













Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere selamlar sevgiler :)



Hakkı Şenkeser

Yorumlar