Türkiye'nin Yıllara Göre Olimpiyat Karnesi Nedir?

Merhaba çok değerli Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam”okurları. Bir olimpiyat oyunları daha geride kaldı. 26 Temmuz 2024, 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Paris’te düzenlenen oyunlara toplam 206 ülkeden 10714 sporcu toplam 32 branşta ülkelerini temsil etti.

Türkiye’de 2024 Paris olimpiyatlarında 102 sporcu ile toplam 18 branşta rakipleri ile mücadele etti. Milli takımımız toplamda Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 8 madalyayla tamamlayarak ülkeler sıralamasında 64. oldu.



Kadınlar boks branşı 50 kiloda Buse Naz Çakıroğlu ve 54 kiloda Hatice Akbaş ile atıcılık 10 metre havalı tabanca karışık kategorisinde Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan'dan kurulu milli takım, gümüş madalya aldı. Güreşte Taha Akgül erkekler serbest stil 125 kiloda ve Buse Tosun Çavuşoğlu kadınlar 68 kiloda, boksta Esra Yıldız Kahraman kadınlar 57 kiloda, tekvandoda Nafia Kuş Aydın kadınlar +67 kiloda, okçulukta Mete Gazoz, Muhammed Abdullah Yıldırmış ve Ulaş Berkim Tümer'den oluşan Klasik Yay Erkek Milli Takımı bronz madalya kazandı.



Öncelikle aldıkları madalyanın renginden bağımsız olarak kürsüye çıkan sporcularımızı ve oyunlarda ülkemizi temsil eden tüm sporcularımızı ve antrenörlerimizi canı gönülden tebrik ediyorum. Yine atıcılık branşında aldığı gümüş madalyanın dışında kendine has yarışma performansı ile tüm dünyanın ve olimpiyatlara katılan sporcuların takdirini kazanan ve rol model olan Yusuf Dikeç’i de canı gönülden tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.



Umarım turnuvanın sonunda özellikle olimpiyat oyunlarına katılan sporcularımızın, genç yaşlarına dem vurularak yapılan, “bir sonra ki turnuvada sporcularımız çok daha gelişip tecrübe kazanacak ve alacağımız madalya sayısı çok daha fazla olacak” söylemi gerçek olur.

Umarım diyorum çünkü olimpiyatların hemen ardından ülke olarak hiçbirimizi memnun etmeyen olimpik performansımız çerçevesinde geçmiş ile bugünü ne kadar kıyaslayacağız?

Yıllara göre olimpiyat performansımız nedir ve performansımızı geliştirecek alt ve üst yapı yatırımları ne ölçüde gelişti? Siyasi iktidarların aynı ekonomide olduğu gibi kısa, orta ve uzun vadeli planları nedir? Hatta böyle bir olimpik plan var mıdır? Çocukluktan başlayarak gençlerimizi olimpik branşlarda antrenman yapmaya ve yarışmaya ne kadar teşvik ediyoruz? Olimpik süreç içerisinde sporcu kadar hatta daha fazla ilgi ve önem gösterilmesi gereken milli takım antrenörlerinin durumu nedir? Ödüllendirme sistemi hepimizin bildiği üzere alınan madalyanın rengine bağlı olarak değişen bir altın ve para ödülü olarak veriliyor ama olimpiyatlarda yarışma potansiyeli olan genç bir sporcunun gelişimi için ayrılan kaynak ne kadar? Potansiyeli olan sporcuların gelişimi ne ölçüde izleniyor? İlgili bakanlık olan Gençlik ve Spor Bakanlığının ve ilgili olimpik branş federasyonları için artan ya da azalan bütçelerine karşılık sadece olimpiyatlar değil tüm organizasyonlar için bir performans değerlendirme süreci yönetilebiliyor mu?

İşte umarım bu değerlendirmelerin hepsi ve çok daha fazlası ilgili kişiler, yöneticiler, devlet adamları, siyasetçiler, akademisyenler, yeni ve eski sporcular, antrenörler ve vergi veren tüm vatandaşlarımız tarafından yapılır. Aksi takdirde, “sporcularımız daha çok genç siz bizi bir sonra ki olimpiyatlarda görün” söylemi ne kadar bilimsel ve gerçekçi bir yaklaşım olabilir ki!

Biz millet olarak istatistiği çok sevmeyiz hele ki bir üretimci olarak geçmiş yıllara dayanan tecrübelerimden de yola çıkarak veri toplamayı, süreç analiz etmeyi, aksiyon listesi oluşturup iyileştirme ve geliştirme süreçlerini takip etmeyi, hedefler ile yönetmeyi, değişimi, performans yönetimini çok tercih etmeyiz. Bize göre kervan yolda düzülür, plan yapmaya ne gerek var ki?

Sonuç olarak ölçemediğiniz hiçbir şeyi iyileştiremez, geliştiremez ve değiştiremezsiniz.

Ne kadarımız yıllara göre Türkiye’nin olimpik karnesini biliyor ya da merak ediyor? Berlin 1936 olimpiyatlarından bu yana geçen 19 olimpiyatta istikrarlı bir gelişimimiz mevcut mudur?

Hadi sizlere Türkiye’nin olimpik karnesini göstereyim. Yorumları sizlere bırakacağım.


Yıllara Göre Türkiye Olimpik Performans


Yıllara Göre Türkiye Olimpik Performans


Türkiye, olimpiyat oyunları tarihinde 41 altın, 27 gümüş, 36 da bronz madalya kazandı. Milli sporcular, olimpiyatlarda 9 spor dalında başarılı sonuçlar elde etti.

Olimpiyatlarda Türkiye'nin aldığı 104 madalyanın 66'sı güreşte, 11'i halterde, 9'u tekvandoda, 7'si boksta, 4'ü karatede, 3'ü atletizmde, 2'si judoda ve birer tane okçuluk ile jimnastikte geldi.

Yıllara Göre Türkiye Olimpik Performans

En başarılı olimpiyat Roma

Türkiye'nin en başarılı olduğu olimpiyat oyunları Roma 1960 oldu.

Toplam 55 sporcuyla katıldığı ve en çok altın madalya kazandığı Roma Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye 7 altın, 2 de gümüş madalya elde etti.

Tokyo 2020 en çok madalya kazanılan olimpiyat

Türkiye en çok madalyayı, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kazandı.

Japonya'nın başkentinde gerçekleştirilen olimpiyatlara 108 sporcu ile katılan Türkiye, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 13 madalya aldı.

Türkiye'nin bu sayıya ulaşmasında Tokyo 2020'de ilk kez yer alan karatede alınan 4 madalya etkili oldu.

Madalyasız olimpiyatlar

Türkiye, ilk kez özel bir davetle 1908 Londra Olimpiyatları'na sporcu gönderdi. 1908 Londra'ya katılan jimnastikçi Aleko Mulos, olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil eden ilk resmi sporcu oldu.

Savaşlar nedeniyle ara verilen dönemler dışında 1920 Anvers, 1932 Los Angeles ve 1980 Moskova olimpiyat oyunlarına katılmayan Türkiye, ilk madalyalarını 1936 Berlin Olimpiyatları'nda kazandı. Türkiye'nin 1908 dışında sporcu gönderip madalya kazanamadığı olimpiyatlar ise 1912 Stockholm, 1924 Paris, 1928 Amsterdam ve 1976 Montreal oldu.

Olimpiyatlarda Türkiye

Olimpiyat oyunları tarihinde Türkiye'nin katıldığı sporcu sayılarıyla, aldığı madalyaların dağılımı şöyle:

Yıllara Göre Türkiye Olimpik Performans



Yıllara Göre Türkiye Olimpik Performans


Peki bu zaman kadar hangi branşta ne kadar madalya aldık?

Toplam 41 altın madalyanın 29 tanesi güreşten gelmiş. Tüm madalyalarda toplam 104 olimpiyat madalyasının 66 tanesi yani %64 güreşten madalya almışız. Peki 2024 Paris'te güreşten ne kadar madalya aldık? Sadece 2 bronz. Halbuki güreş ata sporumuz değil miydi? 







Son olarak Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Osman Aşık Bakı'n olimpiyat ertesi demeçleri ile yazımızı bitirelim. "Bu imkanları doğru ve verimli kullanamayan federasyonlar bunun hesabını verecektir." devamında da, "Biz onların daima yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Burada madalya alan, madalyaya yaklaşan ve özellikle ilklere imza atan sporcularımız oldu. Bazı sonuçlar bizi gelecek adına umutlandırırken, bazı sonuçlar da önemli mesajlar verdi. Devlet, imkan sağlar. Biz, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak spor federasyonlarımıza en üst düzey imkanları sunduk. Sağladığımız bu imkanlar, dünyanın pek çok ülkesinde yok. Bunu sadece biz değil uluslararası tüm spor kamuoyu söylüyor. Buna rağmen; bu imkanları doğru ve verimli kullanamayan federasyonlar bunun hesabını verecektir." dedi.

Peki eğer ortada bir başarısızlık varsa tek sorumlu federasyonlar mıdır?

Bir sonra ki yazımda görüşmek dileğiyle selamlar, sevgiler.

Yorumlar