Motivasyon Nedir?

Merhaba çok değerli Hakkı Şenkeser "Benim Dikey Dünyam" okurları. Bugün aslında 2017 yılından bu yana yazmakta olduğum ve sizlerin de şu an da okumuş olduğunuz  "Benim Dikey Dünyam" başlıklı bloğumun çıkış noktası olan motivasyon kavramı üzerine yazıyor olacağım. 

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 1


Neden bloğumun çıkış noktası sorusunun cevabı da çok basit. Adından da anlaşılacağı üzere; "Benim Dikey Dünyam" yaklaşımım hedeflerimi, ideallerimi, hedeflerimi hem profesyonel mesleki kariyerim hem de amatör sportif kariyerim noktasında gelecekte olmak istediğim yeri işaret etmek üzerine kurguladığım ana teması zirve olan bir yaklaşımı ifade ediyor.

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 2


Nihayetinde zirve kelimesi de ulaşmak istediğiniz noktayı yani hedeflerinizi işaret etmiyor mu?

Hepimizin hayatlarımız içerisinde ulaşmak istediği, gerek özel hayatlarımızda gerekse profesyonel mesleki kariyerlerimizde pek çok hedef ve ideallerimizin olması gayet normal bir durumdur. Önemli olan da bu istek ve hedeflerimizi ne ölçüde gerçekleştirebildiğimiz, gerçekleştirmek için çıktığımız yolda önümüze çıkan engeller ve zorluklar karşısında ki tutum ve davranışlarımızdır. İşte motivasyon kavramı da tam burada karşımıza çıkıyor.

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 3


Motivasyon Nedir?

Öncelikle motivasyon Türkçe bir kelime değil. Türk Dil Kurumunun sözlüğünde motivasyon  kelimesinin karşılığı isteklendirme ve güdülenme olarak geçiyor. Latince,  “movere” harekete geçmek sözcüğünden ortaya çıkmış bir kelimedir. Bir işi yapmak için içimizde duyduğumuz güçlü bir istek, arzu olarak da tanımlanabilir.  En basit tabiriyle, bir şeyleri yapabilme arzusu, sizi harekete geçiren şeydir. 

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 4

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 5


Motivasyon, belirli bir hedefe ulaşmak için, ister özel hayatınız ile ilgili bir hedef olsun, isterse sportif, isterse de profesyonel iş kariyerine yönelik bir hedef olması fark etmeksizin kişiyi hedefe yönelik çalışmaya iten, harekete geçiren ve bu hareketi yönlendirerek sürekliliğini sağlayan enerji ve coşku durumudur.

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 6

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 7


Kişinin hedeflenen sonuca ulaşması için onu teşvik eden bu coşku, adına motivasyon dediğimiz bu enerji aktarımı, ne tür zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın, kişinin bu yolda bağlılıkla ve büyük bir kararlılıkla ilerlemesini sağlayacaktır.

Motivasyonun tanımını kısaca yaptık. Peki, neden biz insanlar motivasyona ihtiyaç duyarız?

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 8


Tabii ki ihtiyaçlarımız için. Biz insanlar daima hayatımızın her döneminde, çocukluktan yaşlılık dönemi de dâhil olmak üzere motivasyona ihtiyaç duyarız. Bunun en temel sebebi de ihtiyaçlarımızdır. Her birimizin hayattan farklı beklenti ve istekleri yani ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçların her biri de hedefleri ortaya çıkarır. Zaten bu istek, ihtiyaç ve hedefler olmasaydı yaşamanın ve gelişmenin de bir amacı olmazdı.

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 9


Peki Motivasyon Türleri Nelerdir?

Değerli okurlarım, iki ana motivasyon türü bulunmaktadır, bunlar içsel ve dışsal motivasyondur.

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 10


İçsel Motivasyon

Motivasyonun en saf ve katıksız biçimidir. Tamamıyla kişinin içerisinden, öz benliğinden gelir. Kişi bu motivasyon türünde başkalarından her hangi bir maddi ya da manevi beklentiye girmeden, herhangi bir ödül beklentisi olmadan kendi içinden gelen bir coşku ile motive olur ve süreçlerinde kararlılıkla ilerler. motivasyondur. Özellikle başarı odaklı sporcularda, her türlü imkansızlığa rağmen azimle çalışan, mücadele eden profesyonel yöneticilerde ve kitleleri peşinden sürükleyen liderlerde görülen motivasyon şeklidir ve sağlam bir irade gücü gerektirmektedir. 

İçsel motivasyon kişiye özgüven kazandırır, başarılı olmayı sağlar, hedeflere ulaşmayı sağlar, tembelliği önler, farkındalık kazandırır, kişiye kendini geliştirebilme yeteneği kazandırır, kişinin yapabileceklerini fark etmesini sağlar.

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 11


Dışsal Motivasyon

Dışsal motivasyon adından da anlaşılacağı üzere dış etkenler tarafından tetiklenir. Dolayısıyla dışsal motivasyon arzu edilen etkileri elde etmek için dışardan beklenen maddi ya da manevi beklentileri ya da yönlendirmeleri içeren bir motivasyon çeşididir. Dışsal motivasyon içsel motivasyondan farklı olarak genellikle tamamen belirli ve somut bir ödül veya sonuç elde etmeye yöneliktir. 

Başarı ihtiyacı, para, prestij, ödül, atama gibi unsurlar dışsal motivasyona örnek gösterilebilir. Kişi bu durumda hedefe yönlendirme, zorluklar karşısında gelişim ve yönlendirme desteği yani koçluk desteği alabilir.

Peki Motivasyonumuzu Nasıl Arttıracağız?

Öncelikle kendinizi nasıl motive edeceğinize odaklanın, sizi motive edici olumlu kelimeleri sık sık tekrarlayın. Yapamam, başaramam, imkansız gibi olumsuz kelimeleri kullanmayın, güçlü ve zayıf yönlerinizin muhakkak farkında olun. Kişisel gelişim eğitimlerinden faydalanın, her zaman olumlu düşünün, duygusal zekanızı geliştirin, kendinizi değerli hissedin, hedefinize ulaşmanın sizde yaratacağı olumlu duyguları, faydaları düşünün, motivasyon kaynağınızı hatırlayın, zamanı doğru kullanın, sonuca odaklanın, motive edici hikayeler, kitaplar, filimler izleyin, zorlandığınız zaman sevdiğiniz aktivitelere yönelin. 

Hakkı Şenkeser - İran Alam - Kuh Dağı 4828 Metre - 12


Sağlığınıza odaklanın, spor yapın, doğada zaman geçirin. İyi beslenin ve iyi uyuyun. Yani güzel dinlenin. Etrafınızda olumlu düşünceleri ile size iyi gelen insanlar ile vakit geçirin. Bolca kitap okuyun. Sosyam medyaya gereğinden fazla vakit harcamayın. Ya da bir KOÇ DESTEĞİ ALIN :)

Hakkı Şenkeser - Türkiye Ağrı Dağı 5137 Metre 


Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın. 

Sevgilerimle

Hakkı Şenkeser


Yorumlar