SOĞUK, KIŞ KIYAMET…

Merhaba Arkadaşlar,


Daha önce, "Yeni Bir Çağın Ayak Sesleri" ve "Dahice Bir Olay Uzay Madenciliği" ve  "Hız ve Gelecek, Gelecek Hız İle Gelecek"başlıklı yazıları ile Benim Dikey Dünyam başlıklı bloğum da misafir yazar olarak yazılarını paylaştığımız İrem Güner arkadaşımız, "Soğuk, Kış Kıyamet" başlıklı yeni yazısıyla tekrar bloğumuza konuk oluyor. 



Ben yazısını keyifle okudum. Sizlerin de beğeneceğinizi düşünerek müsaadenizle sözü yazarımıza bırakıyorum.

Keyifli Okumalar.

Hakkı Şenkeser.


SOĞUK, KIŞ KIYAMET…

Yayınlanma Tarihi: 22 Aralık 2018
İrem Güner





Dünyanın en soğuk yeri, uydular yardımıyla tespit edilen Antarktika'nın merkezinde bulunan alanmış ve – 93,2 dereceymiş. Titremek için buraya gitmeye gerek yok. Bugünlerde her yer yeterince soğuk Türkiye’de.

Ülkemizin dört bir yanından kar yağışı haberleri, fırtına uyarıları geliyor. Sıfır dereceyle, eksi değerler arasında bölgesine göre değişen sıcaklıklar var.
Yeni yıla az kala soğuktan, sokaklarda yürüyemez olduk. En soğuk kışı yaşadığımıza dair rivayetler var. Her sene aynı başlığı görmeye alıştım ama belki de gelen gideni arattığı, hava gittikçe soğuduğu içindir.

Üşüyoruz, üşüyorsunuz, üşüyorlar…

Böyle zamanlarda aklımdan yerden ısıtmalı caddeler geçmiyor değil. Abartmış olabilirim ama iyi olmaz mıydı? Bireysel olarak çözüm peşinde koşuyoruz. Yakında, evde salonun tam ortasına ateş yakıp etrafında kamp yapacağız. Bu sene sizde ben gibi ısınamayanlardan mısınız?

Gerçi yazın sıcaktan, kışın soğuktan şikayet etmek bir Gelenek!

NASA “Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi” yaptığı bir açıklamasıyla içimizi daha da üşüttü. NASA; küresel ısınma nedeniyle hızla iklimlerin değişmeye başladığını ve daha soğuk günlerin kapımızda olduğunu belirtti. Uzay çağı, buzul çağı mı olacak?

Zaten değişimi bizlerde fark ediyoruz. Hiç bilmediğimiz doğa olaylarını yaşıyoruz; hortum gibi!Şiddetli yağışlar nedeniyle seller olmaya başladı. İklimi biz bozduk, doğayla oynamaya kalktık.

Uzmanlar yıllardır uyarmıyor muydu? Dikkate almadık.

Daha bu tip şeyler yaşanması için “yıllar var, biz görmeyiz, bize bir şey olmaz” deyip aynı yaşam tarzına devam ettik. Mesela ozon tabakasının delinmemesi için deodorant kullanılmasın dendi. Ne yaptık? Bir bizim sıktığımız parfümden ne olacak ki dedik ve devam ettik. Sonuç; küresel ısınma, iklim değişikliği, fırtına ve seller, kışın dondurucu soğuk, yazın ise kavurucu-iflah kesici bir sıcak.

Durum böyleyken; aşırı soğuk ve sıcaklara karşı teknolojik neler var diye araştırmaya karar verdim. Isıtıcılı çoraplar, eldivenler, soğuğa dayanıklı kumaştan yapılmış kabanlar var. Üstelik bunlara ulaşmakta kolay.

Alfaheat markasının geliştirdiği çorap, tıpkı akıllı telefonlar gibi çalışıyor ve şarj edilebiliyor. Isıtma fonksiyonu açıldığında ayaklarınız 40 dereceye kadar ısınıyor. Şarjı bitince USB girişi sayesinde şarj edilebiliyor ve yeniden kullanıyorsunuz. İsteyenler için internette satışı mevcut. Aynı mantıkla çalışan eldivenlerde var. Bunlar kesinlikle inovasyon.

Giyilebilir teknoloji ürünlerinden biri de ısıtmalı montlar. Su geçirmez mikro polyester kumaş ve su geçirmez fermuarlar kullanılıyor. İç kısmında şarj edilebilir pil cebi ve yalıtımlı özel teknolojik kumaş kaplaması var. Düşük voltajla ısınabilen mont; özel formül ile terbiye edilmiş polimer liflerden oluşuyor. Lifler sayesinde kumaş, şarj edilebilir pilden sağlanabilecek düşük voltaj ile 14 saate kadar 30-35 derece sıcaklıkta kalabiliyor.

Tabi bunlar küresel ısınmaya çare oluşturmayacak, sadece biraz daha az üşümemizi sağlayacak! Başka bir Dünya şimdilik yok. Bu nedenle geçici çözümlerle uğraşana kadar, gezegenimize sahip çıkalım; Doğa’yı koruyalım!

Yoksa kışın donmaya devam…




Yorumlar