İşletmede 5S Uygulaması Bölüm 2 – Plan ve Hedefler

 Merhaba değerli Hakkı Şenkeser "Benim Dikey Dünyam" bloğu okurları. Yalın, Yalın Üretim Araçları, 5S, Kaizen ve diğer yalın üretim teknikleri ile ilgili paylaşımlarımıza devam ediyoruz.


Bugünkü yazımın başlığından da anlayacağınız üzere daha önce giriş yaptığımız ve işin daha çok teorik tarafını anlattığımız, yalın üretimin en önemli araçlarından hatta en önemlisi bile diyebileceğimiz 5S uygulamasını örnekleriyle beraber bire bir işletmede gerçekleştirdiğim bir proje üzerinden sizlere aktarmaya çalışacağım.


İşletmede 5S Çalışmaları
Proje Adı: Boyahane Fırınlar ve Bobin Tartım Bölgesi 5S Çalışmaları



Boyahane fırınlar ve bobin tartım bölgesinde yapacağımız 5S projesi işletmede uyguladığımız en kapsamlı 5S projelerinden birisi oldu.

İşletmede 5S Bölgeleri

5S Çalışması Yapılacak Bölgeler

5S Takım
Boyahane PASS Bekleme Bölgesi: Fırından çıkan, kurutulmuş ve ölçüm sonucu belli olana kadar boyanmış partilerin paletler içerisinde beklediği bölge. Aynı zamanda  ölçüm sonucu belli olmuş ve yeniden işleme, tamire dönen  partilerin de boyama sırası beklediği bölge.

5S Bölgeleri
Vakumlu Fırın Önü ve Vakumlu Fırın Bekleme Rafı: Thies 4 Kg. boyama kapasiteli düşük miktarlarda boyama yapan makinelerde  boyanan partilerin ıslak bobinlerinin kurutulduğu fırın ve kurutulan bobinlerin ölçüm sonucunu beklediği rafın ve rafın  bulunduğu bölge.

5S Bölgeleri
Fırın Çıkış Bölgesi: Fırından çıkan partilerin bitim işlemleri proseslerine göre paletlerde adreslenip, paletlere yerleştirildiği bölge. Aynı bölgedeki konveyör bant ile partinin tek bobini ölçüme gönderilir. Yine aynı bölgede partiye ait sipariş bilgilerinin okutulduğu bir bilgisayar masası ve diğer ekipmanlar mevcuttur.

5S Bölgeleri
Fırın Önü ve Santrifüjler Bölgesi: 5S çalışması yapılacak bölgelerden en yoğun dolayısıyla karışık ve karışmaya müsait olan bölge. Bölgede bulunan 3 santrifüjde farklı cins ve kalitede iplikler adreslenerek sıkma ve kurutma işlemi yapılır. 

5S Bölgeleri
Bölgede sepetlerin ilerleyiş sırası ve FİFOLast İn First Out / İlk Giren İlk Çıkar oldukça önemlidir. Bölgedeki düzen LEAD TIME (bir talep geldiği andan itibaren o talep gerçekleştirilip teslim edene kadar geçen zamanı temsil etmekteve Makinelerin efficiency / verimlilik ve utilasition / kullanım verimlilikleri açısından oldukça önemlidir.

Boyahane Dormant Bobin Bekleme Bölgesi: Boyahanede muhtelif makinelerde boyanan dormant siparişlerin boyama öncesi ve sonrası palet içerisinde beklediği bölge. Bu bölgedeki stok dormant miktarı ya sınırlanacak yada bölgenin iptali söz konusu olacak.

5S Bölgeleri
Bobin Tartım Bölgesi: Boyahane de THİES ve SPC.THİES makinalarında boyanacak  bobinlerin tartıldığı bölge . Bölgede tartım masa ve terazileri, bobin baskı aparatı, spacer kapak sehpası ve yedek bobin bekleme arabaları bulunmakta.

5S Bölgeleri
Sepet Bekleme Bölgesi: Fırında boşalan sepetlerin , sırası gelip boyama için hazırlanana kadar beklediği park bölgesi.

5S Bölgeleri
Çile Santrifüj Bölgesi: Kasarı yapılan çilelerin sıkıldığı bölge. Bu bölgedeki santrifüjün daha uygun bir alana taşınması için bir plan yapmıştık. Gerçekleşirse ciddi bir alan kazanılacak.

5S Bölgeleri
Bölgede yapacağımız 5S çalışması sonrası hedeflerimiz;

Fırınlar bölgesinde karışıklığı ve dağınıklığı engellemek. Dolayısıyla daha derli toplu ve tanımlı bir bölgede çalışma şekline dönmek.

Sağlıklı bir FİFO uygulaması ile müşteri siparişlerinin terminlerine gore önceliklendirmesi ve müşteri servis sürelerinde iyileştirme yapılması.

Kaliteyi arttırmak, hem DİŞ, Dahili İmalat Şikayetlerini hem de Müşteri Şikayetlerini engellemek. ( hatalı bobin sevki , bobinde deformasyon , lekelenme vs. gibi şikayetleri azaltmak. )

Sepetlerin hızlı boşalmasını sağlayıp LpMpD, makine başına boyanan lot / sipariş sayısını arttırmak.

Tartım prosedürlerinin nizami ve eksiksiz uygulanmasını sağlamak. Bu sayede RFT ve CQ değerlerini iyileştirmek.

Alanda ihtiyaç duyulmayan ve gereksiz ekipmanların vs. uzaklaştırılması.

Alanın  çevresel , insan yada makina kaynaklı her türlü kirlilikten arındırılması.

Alanda İSG, İş Sağlığı ve Güvenliği iyileştirmelerinin yapılması.

Son olarak 5S yapılan bu 8 bölgede bir standartlaşma sağlayıp 3 postanın aynı düzen ve disiplinde çalışabilmesini sağlamak olacak.

Evet, arkadaşlar İşletmede 5S Uygulaması başlıklı yazı dizimizin ilk bölümünde, İşletmede 5S Uygulaması Bölüm1 Giriş konusu ile girişimizi yapmıştık.

İşletmede 5S Uygulaması Bölüm 2 – Plan veHedefler başlıklı bu yazımızda projemiz ile ilgili alanlarımızı belirleyip 5S çalışmasının ardından ulaşmayı hedeflediğimiz hedeflerimizi belirledik.

Bir sonraki yazımızda, İşletmede 5S Uygulaması Bölüm 3 – Uygulama da ise 5S’e başlıyoruz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

Yorumlar