Dijital Dönüşüm Nedir?

Merhaba çok değerli Hakkı Şenkeser “Benim Dikey Dünyam” okurları. Dijital Dönüşüm ve Dijitalleşme içerisinde bulunduğumuz çağın hemen hemen her anında ve tüm süreçlerinde sıkça kullanılan ama altını ne kadar etkin doldurduğumuz konusu da bir o kadar tartışma konusu olan bir kavram. Hatta günümüzde artık sıkça konuşulan metaverse evreni kavramıyla birlikte artık çok daha kayıtsız kalamayacağımız bir gerçek haline geldi.

Özellikle İş süreçlerinin veriye dayalı bilimsel metotlarla yönetildiği, nesnelerin interneti (loT), büyük veri (big data) ve makinalar arası iletişim (M2M) teknolojilerinin birlikte kullanılması ile ortaya çıkan ve adına endüstri 4.0 sanayi devrimi dediğimiz çağın en önemli araçlarını hayatımızın her anında ve alanında kullandığımız süreçlerin de çıkış noktasıdır.



Endüstrinin gelişimi sürecinin parçaları olan endüstri devrimleri ile birlikte yaşam boyu öğrenmeyi de konu aldığımız; “Yaşam Boyu Öğrenme Nedir?” Başlıklı yazımız içerisinde Endüstri 4.0 ve öncesinde ki sanayi devrimleri hakkında daha açıklayıcı bilgiler bulabilirsiniz.

Biz yine konumuza yani dijital dönüşüme dönelim.

Dijital Dönüşüm; Toplumsal ve sektörel ihtiyaçlara dijital teknolojilerin entegrasyonuyla çözüm bulmanın ve buna bağlı olarak iş akışlarının ve kültürün gelişmesi ve değişmesi sürecini tanımlayan bir kavramdır. (Vikipedi)  

1999 yılında profesyonel iş yaşantımın temelini atan ve bugün ulaştığım noktada katkısını her daim hissettiğim ve 18 yıl boyunca çalıştığım Coats Türkiye’de ki çalışma hayatımın ilk günlerinde yöneticilerimden duyduğum şu cümleler bugün bile kulaklarımda;

“Artık tüm süreçlerimizde sayısal verilerimiz üzerinden konuşacağız ve bu verilerimizi KPI panolarımıza işleyeceğiz. Bunun için de tüm yöneticilerimiz bilgisayar ve diğer bilgi teknolojisi ürünlerini, donanım ve yazılımları kullanmalı ve sisteme veri girmeli.”

Sözleri çalışma hayatımda bir devrim olmuştu. İçerisinde bulunduğumuz 2021 yılında bile özellikle tekstil sektöründe dijitalleşme ve dijital dönüşüm anlamında yapılan çalışmaları gördükçe bundan 22 yıl önce o zaman çalıştığım Coats Türkiye içerisinde başlayan bu çalışmalar o tarihlerde kariyerinin başında olan benim gibi genç bir yönetici için büyük fırsattı.

Sırasıyla devreye aldığımız, tüm süreçlerimizi izleme ve veri toplama, topladığımız veriyi raporlama yöntemleriyle analiz etme imkânı veren bu sistemler ve başlı başına üretimde verimliliğe odaklanan Yalın Üretim sistemleri sayesinde performans değerlerimiz çok üst noktalara çıkmıştı.




Dolayısıyla dijital dönüşüm kısaca, bir iş modelini değiştirerek değer üreten bir süreç sağlamak amacıyla dijital teknolojilerin kullanılarak, dijital bir iş modelini hayata geçirmektir.

Dijital dönüşümün artık günümüzde giderek önem kazanmasının başlıca nedeni, teknolojinin gelişmesine paralel olarak hem üretimde kullanılan makinelerin hem de bu makineleri kullanan personellerin daha yetkin hale gelmesiyle birlikte iş süreçlerinin çok daha anlaşılır, verimli ve hızlı bir hale gelmesidir.

Günümüzde artık birçok işletme, operasyonlarının günlük çalışma hacmini artırmak ve verimliliğini geliştirmek adına dijital dönüşüme başvuruyor. Dijital dönüşüm sayesinde işletmeler aynı zamanda, kaynak yönetimlerini üst seviyeye çıkararak yalın üretimin en önemli felsefelerinden birisi olan ve adına yalın üretimin prensipleri dediğimiz ilkelerin ilki olan DEĞER kavramını mükemmelleştirerek her türlü kayıp ve israftan arındırıp verimliliğini artırmayı amaçlıyor.

Peki Dijital Dönüşümün Faydaları Nelerdir?

Mevcut çalışma şeklinde ısrarcı olarak elde olan teknolojinin yettiğini düşünmek çoğu zaman kişiler ve işletmeler için işleri gereğinden fazla zorlaştırıyor. “Güvenli Bölge” algısı genelde değişim ve gelişim fırsatlarını kaçırmamıza sebep olan bir tutumdur. 

Günümüzde pek çok şirket; 

“Biz zaten işimizi mükemmel yapıyoruz ama süreçlerimiz çok karışık ve zor bu hep böyle devam etti ve bundan sonrada böyle devam edecek” 

Diyerek savunduğu iş yapış sistemi sebebiyle geleceğini düşünmekten ziyade, geçmişinde takılı kalıyor.

Dijital dönüşüm ile birlikte;

Süreçleriniz kesintisiz bir biçimde ilerleyecek izlenebilirliğiniz arttığı için verimliliğiniz de artacaktır.

Dijital dönüşümün sonucu olarak ortaya çıkan yüksek verimlilik, aynı zamanda operasyon giderlerinde azalma ve dolayısıyla karlılığın artmasına sebep olur.

Dijital dönüşüm ile birlikte insan kaynaklı hataların ortadan kalkması yine iş süreçleri ve maliyetlerin kontrol altına alınması noktasında verimliliğe katkı sağlayan en büyük artılarından birisidir.

Dijital dönüşüm araçlarından birisi olan otomasyon ile süreçler daha doğru, hızlı ve kontrollü ilerleyeceği için çalışanlar iş süreçleri ile ilgili olarak daha çok değer katacakları geliştirme ve problem çözme süreçlerine fazlaca vakit ayırabileceklerdir.

Dijital dönüşüm sayesinde, iş süreçleriniz ile ilgili çok daha hızlı ve doğru bir şekilde veriye ulaşabileceğiniz için veriyi işleme ve analiz etme nihayetinde süreç geliştirme ya da iyileştirme noktasında pek çok fırsat elde edebileceksiniz.

Ölçemediğiniz hiçbir şeyi iyileştiremezsiniz. Dolayısıyla iş süreçlerinizi ne kadar doğru ölçerseniz süreçlerinizi de o kadar iyi yönetir ve hedeflediğiniz aksiyonları gerçekleştirebilirsiniz.

Dolayısıyla dijital dönüşümün size ve kurumunuza en büyük katkısı “ZAMAN” olacaktır…

Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

 

HakkıŞenkeser.




Yorumlar

  1. Özgün ve düzenli blog yazarı olarak dijital dönüşüme etkin biçimde karşılık veriyorsunuz. Artık internet üzerinde etkili iletişim kuramayan insanların silindiği bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Teknolojiyi her konuda etkin kullanmanın önemini rahatlıkla görüyoruz. Dönüşüm hızla devam ediyor. Başarılı bloğunuzu ilgiyle takip edeceğim, bu da internetin bizlere katkısı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymetli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. Selamlar, sevgiler.

      Sil

Yorum Gönder